StoryEditor

Topánky na leto. Pozrite sa, ktoré sú ideálne a ktoré škodia

15.08.2017, 13:20
Leto je čas, ktorý trávime prevažne vonku. Na nohách máme väčšinou baleríny, sandále, ale aj žabky, prípadne tenisky. Ako si ale správne vybrať tie vhodné topánky, aby nohám prospeli a nepoškodili ich?

Server iDNES ukázal ortopédke niekoľko modelov letných topánok. Všetky boli nejaký čas nosené a lekárka ich mala okomentovať z pohľadu vplyvu na zdravie.

"Je veľmi dôležité zvážiť, či som pri mori, pri bazéne, v meste, v práci alebo na prechádzke. Podľa toho si musím vybrať aj vhodnú obuv.  Nie vždy je totiž módna obuv správna pre naše nohy, "hovorí Marie Součková, ortopédka a prezidentka Českej podiatrickej spoločnosti.

Nohy sú v lete viac namáhané a opúchajú, takže môžu na povrch vyplávať aj ďalšie problémy, ktoré sa nám darí v zimnej obuvi schovať. "Ďalším problémom je preťaženie, hlavne pri športových aktivitách, ktoré sme doteraz nevykonávali," hovorí podiatrička.

Krížom krážom v sandáloch
Ak nie sme trénovaní a ideme v nevhodnej obuvi na turistický výstup, zvyšuje sa riziko, že si privodíme stresovú zlomeninu. Problémy budeme mať aj v prípade, že máme priečne plochú nohu a celý deň budeme v zle zvolenej obuvi chodiť po meste. Objavia sa bolesti, opuchy alebo pálenie.

Čo si teda obuť v horúcich letných dňoch, aby sme predišli prípadným problémom? Krížom krážom po meste alebo na menší turistický výlet sa môžeme vydať v športových sandáloch. Topánky by mali mať dobre koncipovanú zadnú časť, aby v nej bola dobre ukotvená päta.  Zadný pätný segment by mal byť spevnený, zároveň by mal mať určitú primeranú ohybnosť a zvýšenú platformu.

Pozor však na módne sandálky a žabky. " V topánke, ktorá nemá držanie päty, noha kĺže. To vedie k tomu, že začneme našľapovať úplne iným spôsobom," vysvetľuje Marie Součková.

Žabky do mesta nepatria
Obľúbené žabky sa tak hodia len na krátky presun z hotelovej izby na pláž. "Samozrejme nie sú vhodné na návštevy pamätihodností," naráža podiatrička na veľmi rozšírený zlozvyk niektorých turistov.

Ďalším z "nebezpečných" trendov sú aj balerínky. "Topánka, ktorá sa ohýba o 180 stupňov, nie je vlastne ani topánkou. Lepšie by bolo chodiť  radšej naboso," komentuje ortopedička skladacie črievičky do kabelky. Ani obľúbené plastové melissky u nej neobstáli. "Táto obuv využíva síce pamäťové stielky, je ale z nepriedušného materiálu. U ľudí so zvýšenou potivosťou to môže byť problém. Naviac,  má pomerne veľkú flexibilitu, noha v nej kĺže a nie je ukotvená. Na celodenné nosenie by som ich rozhodne neodporúčala. "

Vložky do topánok pomáhajú k pohodliu

Ak si nedokážeme predstaviť leto bez podpätkov, vhodné sú tie, ktoré majú podpätok vysoký maximálne štyri centimetre. Inak hrozí, že budeme nadmerne zaťažovať priehlavky. "Môže nám pomôcť vloženie stielky. Vnútorná časť sa v oblasti klenby zdvihne a umožní našej nohe väčší komfort, "radí podiatrička. Vhodnou voľbou je topánka na platforme, ktorá má pevný a stabilný podpätok. Rozdiel medzi výškou podpätku a špičkou sa tak dorovnáva.

Ideálne topánky na leto sú topánky, ktoré opisujú klenbu našej nohy a dobre na ňu priliehajú. Existujú aj sandále či papuče s vyberateľnou stielkou. "Dotyčný si môže do topánky vložiť svoju stielku, ktorú má predpísanú lekárom, a využiť aj elastický strečový materiál. Dajú sa v nej krásne skryť deformity, ako sú napríklad vytočené palce, "uzatvára Marie Součková.

Ako vyberať vhodnú obuv

  • Skontrolujte ohybnosť topánky. Najohybnejšia má byť v oblasti prstových kĺbov.
  • Noha by mala byť zakotvená v pätovej oblasti, aby nám nekĺzala.
  • Podpätok by mal byť dostatočne pevný a vysoký. Nie však príliš.
  • Dámska obuv by nemala mať opätok vyšší ako 4 cm, detská maximálne do 5 mm.
  • Voľte zdravotne nezávadný materiál, v ktorom sa vaše nohy nebudú prehnane potiť a zaparovať. Vhodné sú najmä prírodné materiály ako koža, bavlna, ľan.
  • Nevhodná obuv môže spôsobiť bolesti, opuchyotlaky, prepad klenby, kurie oko, zarastené nechty či deformácie prstov.
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 04 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 05 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 18:11