StoryEditor

Plastická krása

25.06.2009, 12:37
Nie, tentoraz nebudeme hovoriť o zlepšených tvárach čí figúrach. Pozrieme sa bližšie na plasty okolo nás -- originálne tvarované, v štruktúrach a farbách od výmyslu sveta. Také, ktoré sa právom stali skutočne exkluzívnymi doplnkami interiéru.

Ako sa vlastne dostal plast do interiéru? Dá sa povedať, že všetko to rozbehol pán s menom Giulio Castelli. Tento chemický inžinier začal v roku 1949 podnikať s výrobou rôznych produktov z plastu – dielce do áut postupne vystriedali doplnky do domácnosti. 


Bol zaujatý myšlienkou úplne nahradiť sklo ľahkým a nerozbitným plastom. Plastové interiérové doplnky však zažili triumf až v šesťdesiatych rokoch, keď jeho firma Kartell zabodovala nielen novátorským materiálom, ale najmä nápaditým talianskym dizajnom. Odtiaľ bol už len krok od jeho vstupu na trh s nábytkom a hneď bol odmenený medzinárodným úspechom. Kartell začal v deväťdesiatych rokoch spolupracovať s radom vynikajúcich dizajnérov. Výsledkom sú kolekcie nábytku, ale aj svietidiel, pri ktorých je zrejmé, že sa ich tvorcovia radi nechali zviesť úžasnými možnosťami práce s plastom.

Nadčasové aj súčasné
Mať nábytok od Kartellu znamená vlastniť dizajnovú ikonu, svedectvo o dobe, v ktorej vznikla. Stačí spomenúť Starckovu stoličku Dr. Glob, ktorá je mohutná aj ľahká zároveň, polyetylénovú sedačku Bubbleclub či Louis Ghost, priehľadnú stoličku s tvarmi z obdobia Ľudovíta XVI. Z módy stále nevychádza ani veselá polička na knihy Bookworm, ktorá sa vám  „plaziť“ po stene v rôznych formách, veľkostiach aj farbách. To, že plasty sú ako stvorené pre lampy, nie je žiadna novinka. Svietidlá od Kartellu však sú ešte niečo viac – napríklad lampa Bourgie, plastová od hlavy až po päty, sa môže ľahko stať najexkluzívnejším doplnkom na vašom nočnom stolíku. Kombinácii barokových tvarov a moderného plastu je jednoducho ťažké odolať.


Na otázku, akej obľube sa teší plastový nábytok u slovenských zákazníkov, Ivana Piatrová z bratislavskej firmy Konsepti odpovedala: „Jednoznačne najpopulárnejšie na našom trhu sú Starckove stoličky Louis Ghost a Charles Ghost, ktoré kombinujú historizujúce tvary a súčasný materiál.“

Dizajnér sochárom

Plast ako materiál pre nábytok dáva dizajnérovi možnosť stať sa sochárom. Medzi dizajnovú klasiku z plastu patria aj Ball Chair a Bubble Chair od Eera Aarnia. Futuristicky pôsobiace kreslá guľového tvaru vytvárajú „priestor v priestore“, dokonalé miesto na vašu relaxáciu. Hoci vznikli už v roku 1966, nestratili nič zo svojej aktuálnosti. Dokonalým doplnkom moderného interiéru s puncom originality bude vždy aj jeho stôl Parabel Table. Vyrába sa  výlučne v bielej farbe, ktorá necháva vyniknúť jeho ladným tvarom.


Nečakané pohodlie vo forme plastového sedáka na vás čaká aj pri usadení sa na odpočívadle La Chaise od slávnej dizajnérskej dvojice Charles a Ray Eames, ktoré, hoci na to nevyzerá, tiež už dávnejšie oslávilo šesťdesiatku.
Ľahko spoznáte aj Panton Chair, ďalšiu z top dizajnových stálic. Neopakovateľný ladný tvar tejto stoličky mohol Verneer Panton vytvoriť jedine z plastu. Spomínané nábytkové evergreeny predáva Vitra a vyberať môžete z viacerých farieb a štruktúr.

„Panton chair a jej zmenšená verzia Panton Junior je pre našich zákazníkov stále top produktom. Nasledujú stoličky od Charles & Ray Eames, najmä všestranne použiteľná Plastic Side Chair,“ hovorí Piatrová o plastových favoritoch z Vitry.

Plastová architektúra
Pre slovenského architekta nie je vždy jednoduché presvedčiť konzervatívneho investora, v tomto prípade americkú lízingovú spoločnosť, že práve plast bude to pravé pre jeho interiér. Architektom Kataríne Striežovej a Pavlovi Kosnáčovi sa to podarilo, a výsledkom je svieži priestor, kde sa cítia dobre zamestnanci aj klienti. Atypický čisto biely plastový nábytok vyniká pri netradičnej zeleno-modrej farebnej schéme. Architektka o svojej skúsenosti s plastom v interiéri povedala: „Neviem si predstaviť ideálnejší materiál na výrobu nábytku oblých tvarov, ako je plast.


Zvolili sme biely polymérplast, špeciálne vyvinutý materiál, ktorý sme odlievali do foriem. Výsledkom sú originálne, ergonomicky dizajnované stoly, sofy a priesvitné paravány, ktoré poskytujú súkromie klientom.“ Takže, ako vidíte, váš sen mať doma či vo firme naozaj jedinečné kúsky, ktoré nebude mať nikto iný, vám môže splniť aj plast.

Ideálne na hranie
No a nakoniec, aby sme nezabudli, plastový nábytok je svojou ľahkosťou a jednoduchou údržbou ako stvorený pre najmenších. Na pomedzí medzi hračkou a interiérovým doplnkom lavírujú milé hračky pre deti od Vitry. Napríklad Elephanta pôvodne navrhli Eamesovci z ohýbanej preglejky, nikdy sa však nedočkal masovej produkcie. Teraz ním však môžete svoje deti, ale aj seba, potešiť v praktickejšej plastovej podobe. Ak si zaobstaráte súpravu Panton stoličiek, ani vaše dieťa nemusí o nič prísť.  Vitra zrealizovala dávnu ideu ich autora Vernera Pantona a predáva Panton Chair aj vo verzii  o 25 % menšej. Výsledkom je ľahučká stolička v siedmich farbách, kde si určite rada posedí aj tá najneposednejšia ratolesť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn-1, menuAlias = dizajn-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:15