StoryEditor

Apple nemá na výber. iPhone 7 musí uspieť

12.08.2016, 03:32
iPhone 6s bol pre Apple vrcholom. Teraz musí ukázať konečne niečo nové.

Približne o mesiac spoznáme nový iPhone, ktorý by mal dostať novú farbu, dokonalejší fotoaparát, či dokonca bude bez konektora na slúchadlá. Apple podľa dohadov chystá mnohé prekvapenia, ktoré by ho mali dostať opäť na vrchol. Americký gigant totiž začal pri porovnávaní s konkurenciou strácať. Zosumarizovali sme, čo svet pravdepodobne uvidí začiatkom septembra.  

1. Nová farba

Aktuálne sa iPhone predáva v štyroch farebných vyhotoveniach, ku ktorým by mala pribudnúť tmavomodrá. Apple za posledné roky tak značne rozšíril svoju paletu ponúkaných iPhonov. Rovnako pri pohľade na dizajn majú zmiznúť plastové pásiky po anténach. Používatelia sa však takmer s istotou nevyhnú fotoaparátu, ktorý bude opäť vytŕčať z hliníkovej konštrukcie.

2. Rozdiel medzi malým a veľkým iPhonom bude väčší

Začiatkom septembra, pravdepodobne už v prvý víkend, sa ukáže dvojica iPhonov. Rovnako ako doteraz. No zmenou prejde dizajn, ale aj možnosti telefónov. Očakáva sa, že väčšia verzia dostane duálny fotoaparát a takzvaný smart konektor, ktorý ponúka aj iPad Pro. Je možné cezeň pripájať špeciálne príslušenstvo. Väčšia verzia bude teda viac určená náročnejším používateľom, kým menšia zastúpi všetko to, čo doteraz. Najmä pri fotoaparátoch sa očakáva veľký skok zo strany Applu. Hoci aj dnes patrí iPhone k najlepším fotomobilom, konkurencia ho už predbehla.  

3. Dajte zbohom vašim slúchadlám

Odstránenie 3,5 mm audiokonektora na slúchadlá bude zrejme najväčšou fackou pre používateľov. Takmer s istotou sa dá potvrdiť, že Apple sa zbaví konektora, ktorý pozná celý svet a opäť zavedie niečo vlastné. Americká firma sa tak mala rozhodnúť na základe neustáleho zmenšovania hrúbky smartfónov. Navyše ušetrí miesto vnútri telefónu. Pravdou však je, že ak Apple niečo podobné urobí, každý z nových majiteľov sa vráti tak o 15 rokov späť, keď každý telefón mal unikátny konektor na slúchadlá.

4. Skončí 16 GB verzia

Kvôli nižšej cene si mnoho používateľov zakúpi práve najmenšiu verziu iPhonu, ktorá má však až smiešne malé úložisko. Môžete si všetko síce ukladať do cloudu, no napriek tomu sa nevyhnete hláške, z ktorej sa v poslednej reklame smeje aj Google. A to, že máte nedostatok miesta na iPhone. Konečne teda v roku 2016 by mal Apple ako základnú verziu ukázať iPhone s 32 GB pamäťou.

5. Počítač vo vrecku

Apple musí pri stavbe telefónu myslieť aj na budúcich a ešte nepredstavených konkurentov, ako napríklad Galaxy S8. A práve technologická výbava novinky má vystreliť iPhone 7 na vrchol. Podľa očakávania by mal dostať viac pamäte RAM a skokovo výkonnejší procesor. Aktuálne iPhone 6s patrí k top smartfónom pri porovnaní výkonu. iPhone 7 dostane Apple spolu s iOS10 na vrchol. A to aj v spoľahlivosti. Ak však chcete dlhšiu výdrž batérie, žiaľ, tu sa žiadna revolúcia konať nebude.

Aký bude iPhone 7 podľa IT redakcií zo Slovenska?  

Techbox

Nový iPhone 7, ktorý Apple už čoskoro predstaví, nebude revolúciou, ale skôr vydarenou evolúciou súčasného modelu. Posledné úniky potvrdzujú absenciu 3,5 mm audiokonektora, ako aj väčší fotoaparát, lepšiu odolnosť proti vode (vodotesný však pravdepodobne nebude) a drobné zmeny v dizajne. iPhone 7 bude podľa môjho názoru rovnako úspešný ako jeho predchodcovia, keďže Apple v jeho prípade ešte viac zlepší najčastejšie používanú funkciu v podobe fotoaparátu. Väčší z novej dvojice, iPhone 7 Plus, by mal dokonca disponovať dvojicou šošoviek. Otázkou však ostáva, ako Apple potenciál dvoch fotoaparátov využije. Určite sa však bude snažiť predbehnúť konkurenciu, ktorá aktuálne ponúka viac ako vydarené fotoaparáty vo svojich smartfónoch.

Marek Šimunek, editor magazínu a online portálu TECHBOX  

Touch IT

Som si istý, že iPhone 7 bude skôr evolučnou zmenou a bude sa veľmi podobať na iPhone 6, asi bude o niečo tenší. Zmiznú nepekné pásiky na zadnej strane telefónu, zmizne aj staručký jack port pre slúchadlá a verím, že pribudne vnútornej pamäti a minimom bude 64 GB. Ako optimista verím vo vyššiu kapacitu batérie a odolnosť telefónu proti vode a prachu. Ak majú v Appli rozum, tak tu bude celkom nový fotoaparát. Asi uvidíme aj iPhone 7 PLUS s dvoma objektívmi na zadnej strane a možno aj s ďalším konektorom na nabíjanie externých zariadení (ako má iPad PRO). Som fakt zvedavý na pribalené slúchadlá a ich konektor.

Ondrej Macko, šéfredaktor časopisu Touch IT  

Fony.sk

Predpokladám, že Apple zachová obe veľkosti – menší model akurát do ruky aj väčší tabletofón. Oba nevyhnutne potrebujú fotoaparáty, ktoré minimálne dobehnú top androidy. Obávam sa, že iPhone 7, ak sa tak vôbec bude nazývať, nebude obsahovať univerzálny audiokonektor a prepínač tichého režimu. V prípade softvérovej aktivácie tichého režimu môže byť výhodou jeho následné načasovanie, ktoré už zvládajú mnohí konkurenti. Zrušenia hlavného tlačidla sa neobávam, lebo v redakcii Fony.sk nepoznáme lepšie miesto na rozsvietenie displeja aj čítačku odtlačkov prstov. Hoci Apple každý druhý rok mení dizajn svojho nosného modelu, vydarený model iPhone SE potvrdzuje, že ani v tejto firme nič neplatí večne.

Ak k zmene v tomto smere nepríde, budeme mať aspoň menší problém s príslušenstvom. Nedovolím si teda tipovať, aký bude iPhone 7, ale dúfam, že pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu nebudem musieť dokupovať špeciálne príslušenstvo s typickou Apple prirážkou. Bolo by tiež zvláštne, ak by základná pamäťová verzia nenarástla na 32 GB a maximálna na 256 GB. Mne už je aj tých 128 GB málo. Nepochybujem o lepších fotoaparátoch, dúfam v silnejšiu batériu s rýchlym nabíjaním a kiež by sme sa dočkali aj zvýšenej odolnosti proti vode alebo nejakej inej špecifickej vlastnosti, ktorá dokáže milo prekvapiť podobne, ako minulý rok 3D Touch.

Richard Hombauer, šéfredaktor Fony.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:24