StoryEditor

Apple ukázal, čo dokáže nový iPhone. Vďaka novému systému

14.06.2016, 02:56
Autor:
dpidpi

Zalarmovanie polície jediným tlačidlom, veľká zmena najpoužívanejšej aplikácie alebo stály odkaz na Čínu. Apple ukázal, ako zmení svoje top novinky. Najväčšia konferencia venovaná vývojárom sa začala netradične. Apple v San Franciscu najprv spomenul obete z nedávneho útoku na Floride a následne Tim Cook požiadal o chvíľu ticha.

Potom už začal klasický program, ktorý bol tento rok venovaný len softvéru, a teda žiaden nový MacBook a ani nič podobné Apple neukázal. Zato naznačil, čo bude používať nový iPhone, že Apple chce maximálne osloviť čínsky trh a hodinky budú opäť inteligentnejšie.

Výber jednotlivých čínskych služieb spomenutých na tlačovej konferencii alebo vôbec koľkokrát bolo spomenuté slovo Čína sa dá považovať za rekordné. Bolo veľmi cítiť, že Apple chce viac využiť potenciál tohto trhu. Pred pár mesiacmi bol navyše Tim Cook na oficiálnej návšteve tejto krajiny, ktorá začala niektoré služby Applu obmedzovať.

„Najrýchlejšie hodinky“ na svete

Ale späť k novinkám. Podstatných vylepšení sa dočkajú v najbližšej dobe takmer všetky zariadenia, ktoré Apple predáva. Hodinky Apple Watch dostanú novú správu aplikácií, vďaka ktorej sa budú aktualizovať na pozadí a spúšťať sedemkrát rýchlejšie.

Ukážka porovnania rýchlosti po zmene bola impozantná. Nasledovať budú nové možnosti zobrazenia hodín, ale aj možnosť písania správ. A to písaním písmen na obrazovku. Zaujímavý doplnok, ktorý ponúkajú niektoré aplikácie na telefónoch, je však možnosť okamžitého hovoru na záchrannú linku alebo odoslanie správy na prednastavené kontakty spolu s polohou.

Predsa len na hodinkách je takáto funkcia rýchlejšie dostupná ako na telefóne. Ďalej budú hodinky ovládať gestá, dostanú novú aplikáciu, ktorá bude sledovať aktivitu vozíčkarov, alebo zároveň zdieľanie vašej športovej činnosti počas dňa medzi priateľmi.

Má to byť určitá forma motivácie. Hodinky zároveň dostávajú čoraz komplikovanejšie funkcie a je zrejmé, že čoskoro príde ich ďalšia verzia. Aktualizácie sa dočkala aj Apple TV. Pre slovenských používateľov však bude zaujímavá najmä nová generácia ovládača v aplikácii, ktorú môžete mať v iPhone, či špeciálny nočný režim.

Reuters

Apple zabil OS X

Apple TV však dostane aj dokonalejšie ovládanie cez Siri alebo jednoduchšiu správu aplikácií, cez ktoré je napríklad v USA možné sledovať televízne programy. Apple zároveň zmenil OS X na nový macOS. Teda prebehla očakávaná zmena názvu.

Chystá sa nový operačný systém pod menom macOS Sierra, ktorý môže v prípade, ak máte Apple Watch, odstrániť to, že sa prihlasujete do počítača pod heslom. Teraz jednoducho Mac rozpozná, že sedíte pred ním vy. Prichádza aj obrovská zmena v šetrení miesta na disku. Apple chce vďaka cloudu lepšie manažovať súbory a odstrániť tak problémy pri rýchlom zaplnení SSD disku.

Pri príklade dokáže vraj z 250 GB, kde bolo pôvodne 20 GB voľného miesta urobiť až 150 GB voľného miesta. Po prvýkrát sa do počítačov Mac dostane aj Siri. Rovnako sa s týmto systémom ešte viac prepojí iOS. Pokiaľ budete chcieť prekopírovať niektoré údaje z iPhonu do Macu, stačí ich teraz len skrátka označiť, skopírovať a následne použiť klasickú funkciu vložiť už v počítači.

Údaje jednoducho bezdrôtovo pretečú z jedného zariadenia do druhého. Najpodstatnejších zmien sa dočkal systém iOS. Ten kompletne inovuje možnosti 3D Touch a notifikácií. Nový iOS 10 príde spolu s novým iPhonom v septembri a prinesie prepracovanejšie aplikácie a práve širšie možnosti technológie 3D Touch, ktorá bude pre desiatky funkcií nevyhnutná. Napríklad konverzáciu bude možné viezť len zo zamknutej, na rad sa tu dostanú po prvýkrát aj widgety.

Video spustíte kliknutím na obrázok:

Skoro ako Facebook a Google

Tie nájdete po potiahnutí zamknutej obrazovky na ľavú stranu. iPhone sa dokonale premení aj na domácu stanicu v prípade inteligentných domov alebo ak máte doma, ktorá smart doplny. Napríklad vám niekto pri dome zazvoní na zvonček. Vy to ihneď dostanete ako notifikáciu do iPhonu z úplne novej aplikácie Home.

A po otvorení aplikácie alebo po prejdení do widgetov môžete stále v tomto prostredí pozerať cez kameru na zvončeku, kto stojí pred vašimi dverami. Možností je nespočetne veľa. Okrem toho práve cez aplikáciu Home bude možné ovládať u vás doma svetlá, garážové brány, elektrické zásuvky či žalúzie, skrátka všetko v jednom prehľadom okne, čo komunikuje cez protokol, ktorý používa Apple (home kit).

Premenou prejde aj najobľúbenejšia aplikácia na iOS - Messaging. Tá sa začne veľmi podobať Messengeru od Facebooku. Dostane desiatky efektov, väčšie emoji, nálepky či celoobrazovkové efekty. Napríklad pri správe "gratulujem" môžete zvoliť efekt vybuchujúcej konfety a podobne. Užitočné budú však priame pohľady do internetových odkazov či „tajné alebo neviditeľné správy“.

Reuters

Pri zaslaní linku sa druhej strane nezobrazí len URL (webová adresa), ale priamy pohľad na video či obrázok zo stránky. V prípade „neviditeľných správ“ uvidí používateľ na obrazovke efekt, ktorý až po kliknutí ukáže samotný text alebo fotografiu. Aj práve aplikácia Fotografií sa trošku inšpirovala Googlom a aj Apple tak dokáže triediť fotky podľa toho, čo je reálne na nich.

Objekty či miesta ako jazero, pláž alebo palma či kôň. iPhone okrem toho dostane aj pokročilé rozpoznávanie tváre, a tak rozpozná, kto s vami na fotografii je. Ďalším doplnkom fotografií bude záložka memories, kde sa budú tvoriť automatické fotoalbumy spolu s videami na základe rôznych aspektov.

Napríklad miesta či osôb na fotografiách (fotoalbum z lyžovačky či s rodinou). Apple ukázal ešte ďalšie vylepšenia, ktoré naznačujú, že telefón sa bude učiť vaše správanie a predpovedať, čo chcete urobiť alebo čo obvykle robíte v tomto čase.


Šifrovanie je základom

Obrovskej integrácie sa dočká tiež Siri, ktorej systém bude rozpoznávať aj texty, ktoré používatelia píšu (len v podporovaných jazykoch). A tak v prediktívnom móde pochopí, že niekto sa vás pýta v konverzácii na mail, ktorý máte v kontaktoch (a navrhne ho odoslať), sleduje celý text, že si dohadujete schôdzku a vytvorí udalosť v kalendári alebo ak sa vás priateľ pýta na polohu, navrhne automaticky zaslať vašu GPS pozíciu.

Apple však na konci konferencie poukázal, že všetko, čo s iPhonom a jeho výrobkami robíte, má byť dostatočne šifrované alebo chránené. Navyše zariadenia spoločnosti Apple sa všeobecne považujú za jedne z najbezpečnejších na trhu.

V základe však telefóny budú čoraz viac prepojené s tým, čo robíme. A to či už doma, alebo na cestách. Všetky tieto systémy budú dostupné všetkým používateľom už do pár mesiacov (maximálne september až október). Vývojári ich môžu testovať od dnes.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:14