Xiao má ambície stať sa významným hráčom na mobilnom trhu aj mimo Číny.REUTERS/Kim Kyung-Hoon
StoryEditor

Expandovať mimo Číny sa doteraz báli, odvahu im dodá dohoda s Microsoftom

06.06.2016, 10:00

Čínsky Xiaomi a americký Microsoft uzavreli dohodu o vzájomnej spolupráci v patentoch a využívaní softvéru. Cieľom je vytvorenie dlhodobého partnerstva. Softvérový gigant dodá v rámci dohody mobilnému výrobcovi okolo 1 500 svojich patentov. O finančných podmienkach spoločnosti mlčia.

Dohoda, ktorú spoločnosti oznámili v stredu, zahŕňa aj Dohovor o vzájomnom licencovaní patentov. Xiaomi sa v nej zaviazalo, že bude na svoje telefóny a tablety inštalovať kópie produktov amerického partnera, a to vrátane kancelárskeho balíka Office a servisu hlasovej komunikácie Skype, píše idnes.cz.

Microsoft už uzavrel licenčné dohody s mnohými svetovými výrobcami mobilných zariadení, ktoré sú založené na platforme Android. S čínskymi výrobcami sa mu to doteraz nedarilo. Analytici pre portál Reuters uviedli, že Xiaomi má ambície stať sa významným hráčom na mobilnom trhu aj mimo Číny. Jedného z piatich najväčších výrobcov smartfónov na svete však v takom kroku obmedzovala slabá ochrana jeho patentov a tiež obavy z vlečúcich sa právnych sporov. Čínske Xiaomi a americký Microsoft uzavreli dohodu o vzájomnej spolupráci v patentoch a využívanie softvéru. REUTERS/Lucy Nicholson

"Táto dohoda im môže priniesť dostatok patentových podkladov pre expanziu na západné trhy," okomentoval dohodu britský analytik Sameer Singh. Podľa neho je spoločnosť Xiaomi na domácom čínskom trhu pod neustálym tlakom lacnejších výrobcov telefónov s operačným systémom Android, takže jej rozšírenie na ďalšie svetové trhy je nevyhnutné.

Podľa analytickej spoločnosti Strategy Analytics klesol predaj telefónov Xiaomi na čínskom trhu medziročne o deväť percent. Trhový podiel tohto výrobcu potom medziročne klesol o jeden percentuálny bod na súčasných 12 percent, a to v dôsledku tlaku nielen veľkých konkurentov ako sú Huawei či Samsung, ale aj menej výrazných spoločností v podaní domácich rivalov OPPO a Vivo.

Viceprezident pre firemnú klientelu Jonathan Tinter potvrdil, že Microsoft chce týmto krokom, teda predinštalovanými produktmi na zariadeniach Xiaomi, preniknúť k ich užívateľom. Podrobnosti vzájomnej dohody s čínskym výrobcom však odmietol bližšie komentovať. Podotkol len, že takúto dohodu uzatvára Microsoft len s vybranými strategickými partnermi.

01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 09:51:26 - Feat.: - Title: Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 18:00