StoryEditor

Dávate fotky vlastného dieťaťa na Facebook? Môže vám hroziť aj väzenie

10.05.2016, 00:00
Autor:
dpidpi
Znie to na prvý pohľad neuveriteľne, ale vo Francúzsku sa to môže stať onedlho realitou.

Francúzsko má vo svojej legislatíve zaujímavú novinku. Rodič môže dostať vysokú pokutu alebo ísť na rok do väzenia za fotku, ktorú by dieťa na sociálnych sieťach nechcelo. 

Je to súčasť striktného zákona na ochranu osobných údajov. Nový trend, keď rodičia svoje deti fotografujú dennodenne a všetko publikujú na sociálnych sieťach donútil úrady, aby sa nad problémom zamysleli aj týmto spôsobom. Pretože práve počas dospievania sa mnohé snímky, ktoré rodičom pripadali milé, nemusia rovnako javiť aj ich ratolestiam keď dospejú, uvádza server The Guardian. 

Daný zákon je však skôr smerovaný ako výstraha. Posledné výskumy ukazujú, že mnohé deti začínajú svoj život na sociálnych sieťach veľmi skoro. A možno aj bez toho, aby samy chceli. Štúdia spoločnosti Nominet totiž ukázala, že páry vo Veľkej Británii boli za rok schopné online publikovať aj 200 fotografií. No a to v priemere naznačuje, že kým dieťa nastúpi do prvého ročníka školy, môže mať na internete pokojne aj tisíc svojich fotografií. Či chce, alebo nie.

„Váš obľúbený záber, keď sa dieťa prvýkrát posadí na nočník, asi nebude rovnako skvelý aj preň, keď bude mať 13,“ uvádza detská psychologička Catherine Steiner-Adair pre The Guardian. Najmä keď nebude len v domácom albume, ale online dostupný komukoľvek. 

Súkromie a bezpečnosť je totiž pre mnohých veľkou neznámou. Až takmer 20 percent rodičov, ktorí majú deti do veku 10 rokov a pridávajú ich snímky, napríklad na Facebook, si podľa štúdie Univerzity Michigan nikdy neskontrolovalo svoje nastavenia zdieľania a súkromia príspevkov. 

„Rodičia si musia uvedomiť, čo je správne nielen pre nich, ale aj pre ďalšiu osobu, ktorá im za to následne, keď dospeje, nemusí poďakovať,“ uviedla profesorka Nicola Whitton z Manchester Metropolitan University. Podľa nej sa bude musieť množstvo deti vyrovnať s tým, že ich celý život je zdokumentovaný na sociálnych sieťach.   

Samozrejme, existuje aj pozitívna stránka veci, keď sú cez internet v kontakte s rodinou napríklad starí rodičia či vzdialení príbuzní. Môžu pozorovať, ako dieťa dospieva. Avšak veľký rozdiel je publikovať fotografie pre 50 blízkych ľudí či 500 viac-menej neznámych kamarátov. Mnoho ľudí si možnosti zneužitia fotografií ani neuvedomuje. 

Sociálne siete by mali mať možnosť jednoducho tieto fotografie vymazávať, ak sa deťom nebudú páčiť. Niektorí rodičia sú priam posadnutí fotografovaním svojich detí a ich následným publikovaním. 

Psychologička Steiner-Adair uvádza, že niektoré deti by napríklad na športovom podujatí radšej videli do tvárí svojim rodičom, no pri pohľade do publika vidia len záplavu smartfónov, ktoré ich fotia.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:58