StoryEditor

Samsung si vypočul kritiku a postavil najväčšieho konkurenta pre iPhone

09.03.2016, 23:00
Samsung zmenil myslenie. Priniesol telefón, ktorý ľudia chceli.

Má špičkový fotoaparát, výkon, ale aj cenovka je posadená na vrchole rebríčka. Samsung sa chce navyše stať prémiovou značkou nielen tým, že vám dá do vrecka špičkový telefón za stovky eur, ale konečne aj službami. Teda niečím, čím sa výrazne odlíši od konkurencie a lacných čínskych telefónov.

Jednou z najzaujímavejších noviniek pre nových majiteľov je teda informácia, že dostanú najlepší servis. Ak by sa vášmu Samsungu niečo stalo, zavoláte na špeciálnu linku a do niekoľkých hodín je u vás človek, ktorý telefón zoberie a dá vám na obdobie počas servisu novú S7.

Opravenú verziu vám následne kuriér donesie späť do vašich rúk. Podmienkou je slovenská alebo česká distribúcia telefónu. Rovnako tam bude sedieť človek, ktorý vám na diaľku cez telefón pomôže s akýmkoľvek nastavením. 

Poďme však späť k telefónu. Samsung Galaxy S7 je iný ako všetky ostatné smartfóny, ktoré juhokórejská spoločnosť vyrobila. Logo Samsungu a ani snímač tepu, o ktorom zrejme ani len netuší každý druhý majiteľ Galaxy, že tam vôbec niečo také je, nechýba, ale princíp sa zmenil.

Samsung si prečítal diskusie

Dá sa to povedať aj takto. Vyplakávanie na internetových diskusiách si konečne prečítali správni ľudia. Súvisí to najmä s predchádzajúcou generáciou, pri ktorej Samsung priniesol špičkový dizajn, no ubral na iných vlastnostiach. A tak pri S7-ke sa vzhľad výrazne nezmenil, ale pridala sa väčšia batéria, odolnosť proti vode a možnosť používať microSD karty.

Navyše aj stále komentované vytŕčanie fotoaparátu z tela, napríklad ako pri iPhone, tu nie je až také výrazné. No je to najmä vďaka tomu, že Samsung oproti minulej generácii zhrubol. Upravilo sa tiež uchopenie telefónu. V redakcii máme verziu edge so zahnutým displejom, ktorá mala ostrú zadnú hranu. Teraz je smartfón zaoblený nielen spredu obrazovkou, ale aj zo zadnej strany.

Jediný problém, ktorý vás bude pri používaní Samsungu Galaxy S7 trápiť, je, že si ho musíte dať do puzdra, aby sa používaním nepoškodil a nepoškriabal. Prídete tak síce o superdizajn (skutočne je to jeden z top telefónov, čo sa týka jeho vzhľadu), ale eliminujete aj zachytávanie odtlačkov prstov. To, že ich máte na obrazovke, je normálne, tu je však lesklá aj zadná strana a „bordel“, ktorý tam nájdete po celom dni, je enormný.

Toto sú tie správne zlepšenia

Jedným z najužitočnejších doplnkov na Galaxy S7 je displej, ktorý vám zobrazuje čas. Stále. Teda leží vám zablokovaný na stole a vy môžete ihneď len pohľadom zistiť, koľko je hodín, dátum, celý kalendár či zmeškané udalosti. Bez toho, aby ste čokoľvek stláčali. Vychytávka, s ktorou v minulosti prišla Nokia, no tu je posunutá ďalej. Taká „hlúposť“, ale mimoriadne potešila. 

Ďalším dôležitým zlepšením je batéria. Tá vám pohodlne vydrží celý deň. Váš power bank (externú batériu) a nabíjačku teda môžete nechávať doma. No má to logickejšie vysvetlenie ako to, že Samsung zázračne predĺžil životnosť batérie.

Predchádzajúci obyčajný model Galaxy S6 edge bol menší. Teraz má 5,5-palcovú obrazovku, je väčší a rovnako hrubší. Samsung totiž urobil niečo podobné ako Apple. Má veľký a malý model vlajkovej lode. Klasickú verziu s 5,1-palcovým displejom a edge so zahnutou obrazovkou a 5,5-palcovým displejom. 

Ďalšou dobrou správou pre ergonómiu je bočná vysúvacia lišta. Disponuje ňou model edge, no teraz má širšie možnosti. V jednoduchosti je však krása a ak si povypínate hlúposti, ktoré nepotrebujete, nemáte ich tam 10 a nikdy neviete nájsť, čo ste chceli, je to veľmi efektívny doplnok. Napríklad na rýchle telefonovanie alebo zapnutie LED svetla v tme. Lišty si môžete sťahovať od ďalších vývojárov, no výber je zatiaľ veľmi malý. Chýbajú mi tu však ešte základné veci ako ovládanie hudby.

iPhone vs. Samsung

Keď som sa zúčastnil na predstavení Galaxy S7 v Barcelone, Samsung postavil časť svojej prezentácie na fotoaparáte. Ukazoval jeho schopnosti a „dával dole“ Apple s jeho iPhonom. Vo všeobecnosti môžem potvrdiť, že Samsung fotografuje špičkovo v zhoršených svetelných podmienkach. Až neuveriteľne dobre na malý telefón. Má na to prispôsobený čip a skutočne poráža iPhone. No, naopak, má občas problém s vyvažovaním bielej a snímky sú viac „ťahané do žltej farby“. Ostrejšie detaily má však snímka od Samsungu.

Vo videu už taká prevaha nepanuje. Navyše mi prekážalo, že som nemohol pri Full HD zázname so 60 snímkami vytvárať fotografie. Samsung však dokáže neuveriteľne dobre pracovať v zhoršených svetelných podmienkach. No video, ktoré dokáže telefón nahrať, nemáte kde spracovať. Samsungu chýba vlastná a porovnateľná verzia iMovie. 

Rovnako mi prekáža (nielen pri Samsungu), že pri základom nastavení a slovenskom jazyku dostane QWERTY klávesnicu namiesto QWERTZ.

Čo je však radosť sledovať, je displej. Je to to najlepšie, čo môžete v mobilných telefónoch dostať. Stabilita a rýchlosť systému sú prakticky na strope toho, čo dnes Android dokáže. Samsung považujem za vedúceho celého segmentu s telefónmi, ktoré používajú Android. A prakticky ukazuje cestu. Napríklad len jeho spomínaný zahnutý displej budú používať aj iní konkurenti.

Galaxy S7 je príjemnou zmenou a veľmi dobrým vylepšením oproti jeho predchodcovi. Aby som to zhrnul, Samsung vyskúšal vypočuť svoje publikum a zareagoval tak, aby stvoril výborný telefón. Nemal však na výber, predaje klesajú, konkurencia je obrovská a ak by bol SGS 7 krok vedľa, Samsung by zažil jeden z najhorších rokov a prepadov. Galaxy S7 budem testovať ďalej a prinesiem vám aj dlhodobé skúsenosti.

Samsung Galaxy S7 edge

  • Obrazovka: 5,5 palca, Super AMOLED
  • Rozlíšenie: 1 440 x 2 560 bodov
  • Procesor: Exynos 8890 Octa
  • RAM: 4 GB
  • Vnútorné úložisko: 32 GB (+ microSD)
  • Fotoaparát: 12 Mpx, 4K video
  • Batéria: 3 600 mAh
  • Cena: 799 eur

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:42