StoryEditor

Piatok 13. padá aj na biznis. Letenky sú lacnejšie

13.04.2012, 17:55
Autor:
ekoeko
V Nemecku nevyplávajú lode z prístavov, lotériové spoločnosti sa zas tomuto dňu tešia.

Piatok 13. má v mnohých krajinách vplyv aj na biznis. V Nemecku napríklad nevyplávajú lode z prístavov, letenky bývajú lacnejšie. Na druhej strane, piatok 13. využívajú lotériové spoločnosti.

Nemecko
Nemci považujú piatok 13. za nešťastný deň, čo platí aj pre svet biznisu. Lode tak napríklad v tento deň nevyplávajú z prístavov - z poverčivosti. A letenky na tento deň bývajú lacnejšie. Opakovane sa navyše pripomína "čierny piatok" trinásteho roku 1925, kedy došlo ku krachu nemeckej burzy, ktorý predznamenal pád New Yorku o dva roky neskôr. Tým začala veľká hospodárska kríza.

Francúzsko
Francúzi považujú 13 za smolné číslo. Zaujímavé je, že piatok 13. je napriek tomu, alebo práve preto magickým dňom pre hráčov a tipujúcich. Stávková spoločnosť La Française des Jeux v tento deň zaznamenáva trikrát viac tipujúcich. Od roku 1991 dokonca organizuje propagačnú akciu Operation V13, v rámci ktorej hráčom ponúka špeciálne výhry.

Belgicko
Piatok 13. je považovaný za deň, keď sa veci nedaria, respektíve za špeciálnu deň. Nie je to však tak, že by bol očakávaný s hrôzou, alebo že by zastavoval akúkoľvek činnosť vrátane obchodnej. Miestnou špecialitou je, že lotériová spoločnosť Lotto berie tento deň ako príležitosť, kedy by sa mohlo zadariť, a ponúka preto výnimočne vysokú výhru.

Taliansko
V Taliansku nie je 13 samo o sebe nešťastné číslo, naopak "urobiť trinásť" znamená mať šťastie. Nešťastná je sedemnástka, čo pochádza z dôb rímskej ríše. V latinskej verzii sa totiž číslo 17 píše ako XVII a Rimania prešmyčkou došli k tvaru VIXI, čo v latinčine značí "io vissi", teda žil som. Biznis berie podobné povery do úvahy. Alitalia, talianske vlajkové aerolínie, napríklad nevedú vo svojich lietadlách rad 13 ani 17. Rovnako tak Taliani často pripomínajú, že k potopeniu výletnej lode Costa Concordia došlo v noci v piatok 13.

Čína
V Číne nie je 13 nešťastné číslo, takže piatok 13. Číňania neriešia. Inak hrajú povery a čísla v krajine draka pomerne veľkú úlohu a napr. uzatváranie sobáša alebo podpis kontraktu sa vo viacerých prípadoch presne plánuje. Zodpovedajúci dátum alebo číslo musí byť spojené s číslom 8, ktoré je najšťastnejšie, prípadne 6, čo platí pre obchod. Číňania sa zásadne vyhýbajú číslu 4, ktoré sa vyslovuje rovnako ako slovo "smrť". Prípad z praxe: Česká firma chcela v Číne uviesť na trh výrobok, ktorého označenie bolo 444. Po rokovaní s čínskym partnerom tento typ premenovala na 888. Bez toho by bol na čínskom trhu nepredajný.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:52