StoryEditor

Televízie sa snažia o hladký prechod na digitálne vysielanie

30.01.2008, 13:37
Autor:
SITASITA
Komerčné televízie a Slovenská televízia sa snažia o hladký a bezproblémový prechod na digitálne vysielanie. Vyjadrili to v spoločnom stanovisku, pod ktoré sa podpísali všetci generálni riaditelia televízií - Markíza, JOJ, TA3 a štatutárny zástupca STV.

Reagujú ním na pondelkové vyjadrenie Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR), ktoré podľa nich "zahmlieva reálnu situáciu o príprave Technického plánu prechodu (TPP) a s tým spojený prechod na digitálne terestrické vysielanie".


TÚ SR obvinil vysielateľov, že "stále trvajú na svojich neúmerných požiadavkách, ktorých akceptácia by znamenala odsunutie celého procesu digitalizácie do stratena". Podľa TÚ SR sa tak deje napriek tomu, že sa úrad v návrhu plánu prechodu sústreďuje predovšetkým na začatie pravidelného digitálneho vysielania (DVB-T) na tých frekvenciách, ktoré sú v súčasnosti voľné a nevyužívajú sa pre analógové televízne vysielanie. Ako ďalej vo svojom vyjadrení uvádzajú, "ich spustením teda nemôže byť nijakým spôsobom negatívne ohrozený súčasný rozsah územného pokrytia republiky signálom analógových vysielateľov, ba práve naopak". Zákon podľa TÚ SR neukladá analógovým vysielateľom povinnosť okamžite začať vysielať digitálne, resp. paralelne analógovo aj digitálne. Vysielatelia môžu využiť hraničné termíny na analógové vysielanie. Požiadavky smerujúce k tomu, aby privátne televízie určovali, kde a kedy bude štát spúšťať digitálne vysielanie, aké podmienky má štát stanoviť vo výberovom konaní na poskytovateľa digitálnej siete, kto má byť členom výberovej komisie, sú protizákonné a pre úrad principiálne neprijateľné, tvrdí to TÚ SR.


V stanovisku Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, ktoré združujú aj štyri televízie na Slovensku, sa ďalej uvádza, že vysielatelia počas celého minulého roka aktívne a konštruktívne spolupracovali na príprave TPP, aby jasne zadefinovali podmienky prechodu a odstránili problémy, ktoré môžu počas prechodu na digitálne terestrické vysielanie nastať. Tvrdia, že v poslednej verzii TPP navrhovanej TÚ SR "chýbajú niektoré z potrebných pravidiel pre prechod na digitálne vysielanie". Bez nich možno očakávať v prechode na digitálne terestrické vysielanie negatívne dopady na budovanie vysielacej siete, územné pokrytie digitálnym signálom, možnosť príjmu signálu a kvalitu informačnej kampane. "Sme presvedčení, že štát má záujem prostredníctvom TÚ SR zabezpečiť pre občanov SR transparentné podmienky pre plynulý prechod na digitálne vysielanie, nakoľko prechod, a s ním spojená technologická zmena v televíznom vysielaní, boli vyvolané z rozhodnutia štátu a nie z vôle občanov alebo vysielateľov," konštatujú podpísaní generálni riaditelia televízií a štatutárny zástupca STV vo svojom stanovisku.


Po poslednom rokovaní predstaviteľov TÚ SR a vysielateľov, ktoré bolo v polovici decembra minulého roku, bola dohodnutá väčšina textu TPP. Išlo o návrh TPP z dielne vysielateľov, ku ktorému mal TÚ SR 21 pripomienok. Na tomto rokovaní sa spolu dohodli na 18 pripomienkach, pričom tri body zostali otvorené, kým sa filozofia týchto "problematických bodov nevyjasní", uviedla asociácia. Napriek dohodnutému postupu však TÚ SR následne dal do pripomienkového konania svoj návrh TPP, ktorý sa podľa názoru generálnych riaditeľov televízií "odlišoval od verzie návrhu TPP predloženého vysielateľmi a odsúhlaseného na decembrovom rokovaní". Vysielatelia takéto konanie pokladajú za nekorektné. Ako ďalej informovali, napriek tomu vydali vecné a konštruktívne stanovisko a v rámci pripomienkového konania predložili legitímne pripomienky týkajúce sa jasného zadefinovania podmienok prechodu a odstránenia možných problematických ustanovení TPP.


Vysielatelia sú si vedomí benefitov, ktoré digitalizácia môže priniesť, ale nie sú ochotní ísť do tohto procesu za nejasných podmienok. Aby bol prechod na digitálne terestrické vysielanie čo najplynulejší a televízny divák pocítil minimum problémov s touto zmenou, sú vysielatelia ochotní ďalej pracovať na tom, aby text TPP bol prijateľný pre divákov, pre súčasných analógových vysielateľov a tiež pre TÚ SR. Takýto postup ale predpokladá ochotu zo strany TÚ SR konštruktívne sa podieľať na príprave TPP a zaviazať sa aj k plneniu určitých povinností súvisiacich s prechodom na digitálne vysielanie.


Vysielatelia naďalej veria, že je možné s TÚ SR sa dohodnúť, avšak súčasné stanovisko úradu je pre nich "neprijateľné". Budú sa všetkými prostriedkami usilovať o zadefinovanie zmysluplného TPP a zabezpečenie transparentného postupu TÚ SR. Vysielatelia vo svojom stanovisku vyzvali TÚ SR na "odborné a konštruktívne riešenie sporných bodov TPP".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:14