StoryEditor

Štepka: Katarína Kolníková odišla nečakane a uprostred plánov

30.05.2006, 14:49
Autor:
TASRTASR

Radošinské naivné divadlo v pondelok večer šokovala správa o smrti dlhoročnej herečky Kataríny Kolníkovej.
"Ešte pred dvoma týždňami sme sa spolu stretli. Prišla sa pozrieť na naše predstavenie v Piešťanoch a veľmi sa jej páčilo," povedal dnes pre TASR šéf divadla Stanislav Štepka, ktorý sa s herečkou poznal neuveriteľných 59 rokov. S Katarínou Kolníkovou sa totiž zoznámil ešte ako malé dieťa v materskej škôlke, kde bola ona školníčkou i pestúnkou v jednej úlohe. Neskôr ich spojila láska k divadlu.
"Odišla nečakane a uprostred našich plánov," hovorí Štepka, podľa ktorého si ešte počas aprílovej oslavy jej 85. narodenín mnohé sľúbili. "Hovorili sme si, čo všetko ešte urobíme a čo nás ešte čaká. Dohodli sme sa napríklad, že sa v lete stretneme v Radošine a plánovali sme o nej nakrútiť aj film na DVD. Malo to byť také jej vyznanie," spomína Štepka, podľa ktorého je ale najdôležitejšie, že Katarína Kolníková zostala navždy v srdciach divákov. "To sú tie najlepšie nosiče, na ktorých pretrvá jej odkaz. Že tu bola, boli sme spolu a mala čo povedať tisícom a tisícom divákom, ktorí si ju obľúbili a mali ju radi," dodal.
Členkou Radošinského naivného divadla bola Katarína Kolníková od roku 1970. S ochotníckym divadlom v rodnej Radošine však začala už oveľa skôr. A podľa Štepku hrala veľmi oddane a rada. "Keď som potom písal hru Človečina, bolo mi hneď jasné, že tam musí byť aj ona. Hoci som už pôsobil v Bratislave a ona bola v Radošine. Nakoniec však prišla a stal sa zázrak. Všetko, čo ako babička hovorila v Človečine, potom zopakovala aj v mnohých iných hrách. Nemusela ani nič nové vymýšľať či dodávať. Len byť na javisku ako človek. Taká bola, zostala a natrvalo zostane v pamäti všetkých, ktorým hovorí niečo meno Katarína Kolníková," spomína Štepka.
Posledná rozlúčka s nezabudnuteľnou predstaviteľkou slovenského divadla bude vo štvrtok 1. júna v rodnej Radošine. Tam, kde sa v roku 1921 narodila a v pondelok 29. mája 2006 zomrela.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:57