StoryEditor

PZ: Ľudia musia od korporácií vyžadovať dodržiavanie verejných sľubov

11.11.2005, 10:33
Autor:
TASRTASR

Ľudia musia od nadnárodných korporácií vyžadovať dodržiavanie verejných sľubov a zabezpečiť ich spoločenskú kontrolu. Pri príležitosti desiateho výročia popravenia nigerského aktivistu Kena Saro-Wiwa, ktorý sa angažoval proti svojvôli firmy Shell v Nigérií, to vyhlásili predstavitelia Priateľov zeme a Amnesty International.
Nadnárodné spoločnosti aj lokálne firmy vo svete venujú len malú pozornosť riešeniu problémov v regióne, kde pôsobia, povedal dnes novinárom Roman Havlíček z PZ. "Namiesto toho sa snažia vylepšiť svoj imidž v krajinách, kde majú silné zázemie bez toho, aby museli míňať veľké peniaze v krajinách, kde problémy spôsobujú," dodal. Verejnosť by mala podľa neho dať najavo nesúhlas s takýmito praktikami.
Prípady porušovania ľudských, sociálnych a environmentálnych práv sa nevyhýbajú ani Slovensku. Príkladom je bývalá spoločnosť SCP Ružomberok, v súčasnosti Mondi Business Paper, ktorá je podľa Havlíčka zodpovedná za znečisťovanie životného prostredia a vedie nepriaznivú politiku voči zamestnancom. "Navonok sa tvári ako zodpovedný partner. V skutočnosti, ak by miestni obyvatelia združení v OZ Ochrana ovzdušia dolný Liptov túto firmu nedonútili, tak nič neurobí," dodal.
Iným príkladom sú podľa Havlíčka tehelne v Pezinku, ktoré prevádzkujú nebezpečnú skládku nespĺňajúcu základné normy legislatívy. "Prezentuje sa ako zodpovedná spoločnosť, no vďaka politickým prepojeniam sa jej darí predlžovať termín uzatvorenia skládky," konštatoval Havlíček.
V Nigérii ťažba ropy, medzi inými aj firmou Shell, zdevastovala rozsiahle oblasti a zničila sociálne istoty pôvodných obyvateľov. Na protest voči aktivitám rafinérií sa vytvorilo občianske hnutie na čele s Ken Saro-Wiwom. Výsledkom ich odporu bol vykonštruovaný proces s následnou popravou deviatich aktivistov vrátane Ken Saro-Wiwa. Firma Shell začala po jeho poprave rozsiahlu PR kampaň, v rámci ktorej sa prezentovala ako korporácia s citom pre ľudské práva, sociálnu spravodlivosť a životné prostredie.

fo fab

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 12:16