StoryEditor

Mikloš: Vláda Smeru, SNS a HZDS je najhoršia z hľadiska ekonomiky i politiky

29.06.2006, 18:42
Autor:
TASRTASR

Vládu zloženú zo strán Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS považuje podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš za najhoršiu možnú z hľadiska ekonomického aj politického. Za zlý signál dnes pritom označil, že SDKÚ-DS, KDH a SMK, ktoré sú členmi Európskej ľudovej strany (EPP) nedokázali spolu s ĽS-HZDS, ktorá sa o členstvo v tejto európskej strane uchádza, zabrániť takejto koaličnej kombinácii.
"Celkom určite si viem predstaviť, že v EPP nebudú dosť dobre chápať, ako je možné, že tie tri členské strany EPP sa nedokázali dohodnúť. V tomto zmysle si myslím, že tá zodpovednosť za to, aká je situácia, leží najmä na KDH," uviedol Mikloš pre novinárov.
V súvislosti s utorkovým vyhlásením lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, že najlepšou alternatívou by bola koalícia SDKÚ, SMK, KDH a ĽS-HZDS, Mikloš povedal, že jeho strana nemusí meniť ani jedno slovo z predvolebných vyhlásení. Šéf SDKÚ-DS v nich viackrát uviedol, že nechce spolupracovať s HZDS, pričom prekážkou je obdobie vládnutia tejto strany v rokoch 1995-98. "Mikuláš Dzurinda povedal, že nechce ísť do takej koalície, ale nevylúčil takúto koalíciu. Nechcieť a nejsť za žiadnych okolností a žiadnu cenu sú dve rozdielne veci," uviedol Mikloš.
Alternatívu štyroch stredopravých strán napriek výhradám voči ĽS-HZDS podľa Mikloša SDKÚ-DS definovalo preto, aby sa práve vyhlo najhoršej kombinácii. KDH však účasť vo vláde s ĽS-HZDS vylučovalo. "Paradoxné a absurdné je, že sme mali v rukách riešenie, ktoré mohlo byť dobré, a ktoré mohlo zabezpečiť kontinuitu a pokračovanie reforiem. Dnes HZDS tak, či tak v tej vláde je, čiže KDH svojim postojom nezabránilo, aby HZDS vo vláde nebolo," povedal Mikloš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:34