StoryEditor

Gašparovič: Vstup do EÚ bol správnym rozhodnutím

23.03.2007, 15:17
Autor:
TASRTASR

Vstup Slovenska do Európskej únie bol podľa prezidenta Ivana Gašparoviča správnym rozhodnutím. Jeho pozitíva sa prejavili na znížení nezamestnanosti, posilnení koruny, ako aj na slobode občanov. "Som presvedčený, že Slovensko má do budúcnosti svoju perspektívu práve ako jeden z členov tohto spoločenstva," povedal dnes na stretnutí s novinármi.
Súčasná únia má podľa Gašparoviča základy v Európskom hospodárskom spoločenstve (EHS). "Bol to pohľad, ako po vojne zabezpečiť rast ekonomiky. Dnes je EÚ už o niečom inom. Je o všetkých sférach a oblastiach života ľudí na zemi," vysvetlil. Zároveň uviedol, že únia bude o to silnejšia, čím viac štátov bude združovať. "Preto dnes musíme uvažovať o tom, ako ďalej s európskou ústavnou zmluvou, ktorá do budúcnosti bude musieť byť prijatá."
Hlava štátu pripomenula, že Berlínska deklarácia, ktorú 25. marca prijme Európska únia pri príležitosti podpísania Rímskych zmlúv, bude zhodnotením nielen predchádzajúcich 50 rokov, ale aj určitým východiskom do budúcnosti. Zdôraznil, že v takomto veľkom spoločenstve nie je možné odignorovať národné záujmy, ale treba hľadať aj spoločné otázky. "Všetci, ktorí sme do EÚ vstúpili, sme vstúpili aj so záväzkom rešpektovať inštitúty, ktoré budú z hľadiska organizačného a existencie EÚ fungovať. A toto je to, čo do Berlínskej deklarácie bude musieť byť dané aspoň náznakovo," uviedol Gašparovič.
V texte deklarácie sa uvádza, že politická podoba Európy sa musí aktualizovať a do volieb v Európskom parlamente v roku 2009 musí mať EÚ "nový spoločný základ".
Dokument vyzdvihuje tiež slobodu, porozumenie, dôstojnosť a práva ľudí, rovnoprávnosť žien a mužov, demokraciu, vzájomný rešpekt, toleranciu a solidaritu ako spoločné ideály únie. Takisto poukazuje na to, že EÚ pripisuje význam uchovaniu tradícií svojich členov, ako aj jazykovej, kultúrnej či regionálnej rozmanitosti, ktoré úniu spolu s otvorenými hranicami obohacujú. Medzi výzvy do budúcnosti patrí spoločný boj proti terorizmu, organizovanému zločinu, rasizmu a xenofóbii, zasadzovanie sa za mierové riešenie konfliktov vo svete, boj proti chudobe, hladu a chorobám, ako aj upevňovanie EÚ zvnútra, ale tiež posilňovanie demokracie, stability a blahobytu na druhej strane svojich hraníc.
Viaceré členské krajiny EÚ však kritizovali tajnosti sprevádzajúce proces prípravy deklarácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:05