StoryEditor

V roku 2012 by sa malo skončiť analógové televízne vysielanie

30.01.2007, 18:53
Autor:
TASRTASR

Najneskôr v roku 2012 by malo dôjsť k úplnému opusteniu analógového televízneho vysielania. Vyplýva to zo zákona o digitálnom vysielaní, ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania.
Cieľom zákona je stanoviť podmienky pre digitálne televízne a rozhlasové vysielanie a slobodné poskytovanie služieb prostredníctvom digitálneho prenosu. Zákon zároveň upravuje podmienky plynulého prechodu z analógového spôsobu šírenia signálu na digitálne vysielanie.
Obsahovou reguláciou programovej služby digitálneho vysielania bude naďalej poverená Rada pre vysielanie a retransmisiu, technickú reguláciu bude vykonávať Telekomunikačný úrad SR. Prevádzkové povolenie bude možno udeliť iba na základe výberového konania podľa zákona o elektronických komunikáciách. Vysielanie programovej služby bude možné iba na základe licencie na digitálne vysielanie, ktorú udelí Rada pre vysielanie a retransmisiu.
Výhodou digitálneho vysielania je významná úspora frekvenčného spektra určeného na vysielanie. Umožní to znížiť výkony vysielačov a zároveň sa rozšíri programová ponuka. Prínosom digitálneho vysielania bude tiež väčšie množstvo televíznych kanálov, vyššia kvalita obrazu a zvuku. Digitálne vysielanie umožní prístup k ďalším informačným službám, vyššiu interaktivitu a pokrytie celého územia SR aj tam, kde je signál v súčasnosti nevyhovujúci, alebo chýba.
Zákon má nadobudnúť účinnosť od 31. marca 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:54