StoryEditor

Gašparovič: Parlament by mal byť schopný operatívne rozhodnúť o vyslaní vojakov

15.08.2005, 15:44
Autor:
TASRTASR

Parlament by mal byť podľa prezidenta Ivana Gašparoviča schopný operatívne a rýchlo rozhodnúť o vyslaní vojakov do operácií medzinárodného krízového manažmentu.
"Je to jeho povinnosť a úloha," povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač po stretnutí prezidenta s ministrom obrany Jurajom Liškom, ktorý ho oboznámil s návrhom novelizovať Ústavu SR. Vláda by mala mať podľa tohto materiálu právomoc vysielať bez predchádzajúceho súhlasu parlamentu vojenské jednotky do zahraničných operácií na obdobie 60 dní.
Iniciatívu ministra Gašparovič akceptuje s tým, že v konečnom dôsledku musí rozhodnúť Národná rada SR svojim hlasovaním, či tento návrh schváli. Pripomenul, že už v minulosti boli pokusy ministrov obrany o zavedenie takéhoto mechanizmu, kedy by kabinet rozhodoval o vysielaní jednotiek. "Prezident a bývalý predseda NR SR je presvedčený, že parlament by si mal vedieť splniť túto funkciu," konštatoval Trubač. Gašparovič si podľa neho celý návrh dôkladne preštuduje a až potom k nemu zaujme stanovisko.
Novelou ústavy sa majú podľa ministerstva obrany naplniť záväzky SR voči NATO a Európskej únii byť schopným poskytnúť jednotky do bojových skupín rýchleho nasadenia týchto organizácií do niekoľkých dní. Po rozhodnutí by kabinet ihneď informoval NR SR, ktorá by následne potvrdila vyslanie ozbrojených síl, alebo ho revidovala.
Liška predpokladá, že by sa mohlo nájsť pre novelu ústavy potrebných 90 hlasov v parlamente, pretože to nie je otázka koalície a opozície, ale záväzkov SR. "Máme čas do roku 2008, pretože od tohto obdobia by naše jednotky mali pôsobiť v takýchto operáciách, zoskupeniach," povedal minister. "Pokiaľ ich budeme síce pripravovať, no nebudú môcť vycestovať, tak sa nás bude pýtať medzinárodné spoločenstvo, ktorého sme členmi, ako to chceme zabezpečiť," dodal.
Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák, ktorý kritizoval návrh ministerstva obrany, reagoval podľa Lišku veľmi rýchlo bez preštudovania materiálu. Minister pripustil, že riešením mechanizmu vysielania jednotiek by mohlo byť aj rozhodnutie parlamentu vo veľmi krátkom čase v takýchto prípadoch, ako o tom hovoril Kaliňák. "Pokiaľ sa dohodneme na tom, že predseda parlamentu bude vždy vedieť zvolať parlament do 24 hodín a rozhodnúť, ja s tým nemám žiadny problém, len nech to máme niekde zadefinované," povedal Liška.
Liška hovoril s prezidentom aj o zrušení nástupu na výkon základnej vojenskej služby a fungovaní športu a kultúry v ozbrojených silách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:27