StoryEditor

Chmel vymenoval novú komisiu na výber generálneho riaditeľa SND

04.05.2006, 15:54
Autor:
TASRTASR

Novú štrnásťčlennú komisiu na výber generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla vymenoval minister kultúry Rudolf Chmel. Výberové konanie by malo byť 19. mája.
Členmi komisie sa stali prezident Inštitútu pre verejné otázky Martin Bútora, operný spevák Peter Dvorský, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, herec a režisér Martin Huba, tanečník a choreograf Vlastimil Harapes, scénograf Boris Kudlička, divadelný režisér Silvester Lavrík, filmový režisér Miloslav Luther, bývalý riaditeľ ND Praha Jiří Srstka, herec Richard Stanke, teatrologička Soňa Šimková, predseda spolku architektov Štefan Šlachta, scenárista a rektor VŠMU Ondrej Šulaj a riaditeľ reklamnej agentúry Juraj Vaculík. Ako pätnásty bol oslovený aj šéfdirigent Národného divadla v Prahe Oliver Dohnányi, pre zaneprázdnenosť sa však na procese voľby nového riaditeľa nemôže zúčastniť, informovala TASR Zuzana Mistríková z MK.
SND je bez generálneho riaditeľa od začiatku roka, keď exminister František Tóth z tohto postu odvolal Dušana Jamricha a poveril vedením divadla riaditeľa opery Mariána Chudovského. Ministerstvo pod Tóthovým vedením vypísalo medzinárodný konkurz na riaditeľa 14. februára. Prihlásili sa riaditeľka Divadelného ústavu Silvia Hroncová, šéf Baletu SND Emil T. Bartko, riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin Andrej Hrnčiar, spevák Ján Všetečka-Konstanty a riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová. Kvôli chýbajúcim dokladom vyradili Dušana Kováčika. Pôvodné výberové konanie sa malo uskutočniť ešte 12. apríla, minister Chmel ho však pozastavil po tom, čo niektoré kandidátske projekty prenikli na verejnosť. Pre spochybňovanie konkurzu a apely umelcov i poslancov kultúrneho výboru NR SR vtedy odišlo viacero členov výberovej komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:16