StoryEditor

S letom prichádzajú aj plesne

15.05.2007, 00:00

Je tu leto a s ním pre mnohých z nás lákavá blízkosť dovolenky a voľných víkendov, ktoré trávime v prírode či pri vode. V snahe vyzerať lepšie a štíhlejšie na pláži či pri bazéne, tak už s predstihom navštevujeme telocvične, fitnescentrá, soláriá. Čoraz viac teda bicyklujeme, hráme tenis, plávame, venujeme sa iným športom. Pri všetkých týchto telu i duši prospešných aktivitách musíme aj rátať s rizikom mykotických ochorení (plesní).
Bojovať s nimi je ťažké, pretože existujú všade okolo nás, najmä vo vlhkom prostredí. Rýchlo sa premnožia a postihujú ženy aj mužov, na koži, nechtoch či vo vlasoch.
Typickými príznakmi sú začervenanie pokožky a sivobiele fľaky, ktoré sa ako pocity svrbenia a pálenia lokalizujú hlavne medzi prstami na nohe. Infikovaná koža môže byť bledá, bezfarebná, opuchnutá, navlhnutá alebo natrhnutá. Celkom obyčajná chôdza sa stáva bolestivou. Pleseň na nohách sa zvyčajne vyskytuje medzi štvrtým a piatym prstom nohy, ale postihnuté môžu byť aj ostatné často nohy. Ak sa infekcia nelieči, môže sa následne rozšíriť na nechty. Pri infekcii nechtov dochádza k zmene farby nechtu (na sivobielu až hnedastú) a k zmene tvaru (zhrubnutiu).
Najdôležitejšie príznaky
-- začervenanie
-- sivobiele fľaky
-- svrbenie
-- pálenie

Nie každý, kto sa dostane do kontaktu s infikovanou kožou, sa musí infikovať. Riziko stúpa tým viac, čím viac je koža zmäknutá, neošetrovaná alebo popraskaná do takej miery, že sa toto miesto stáva záchytným bodom pre vznik infekcie.
Ak však zbadáme čo i najmenšie prejavy tohto ochorenia, treba navštíviť kožného lekára -- dermatológa, ktorý je erudovaný, aby poskytol potrebné vyšetrenie a vybral správnu liečbu.
Prajem vám krásne leto, prežite ho so zdravou kožou i zdravými nechtami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:55