StoryEditor

Poseidon: Neúspešná plavba kapitána Petersena

14.07.2006, 00:00

Poseidona sa ujal režisér nemeckého pôvodu Wolfgang Petersen. Pod jeho dohľadom v minulosti vznikli také spektákle, akými sú Trója (2004) či Dokonalá búrka (2000). Všetko výtvory, v ktorých rozpočet vysoko presahuje kvalitu. Poseidon nie je výnimkou. Producenti investovali do katastrofy 160 miliónov dolárov a zatiaľ sa zdá, že ich pri nalodení videli naposledy.

Božská posádka
Poseidon je akčný film so všetkými atribútmi. Scenár aj záver poznáme vopred. Neohrozenosť zaoceánskej lode s menom morského boha doslova vyvráti obrovská "nepredvídateľná" vlna. Zasiahne kolos pár minút po tom, čo rozžiarení pasažieri privítali nový rok. Je tu kapitán, ktorý neopúšťa palubu, a potom hlavný hrdina Dylan Johns (Josh Lucas), ktorý sa, naopak, usiluje zachrániť na vlastnú päsť. K Dylanovi sa pridajú niekoľkí nadšenci, nevyhnutné reprezentatívne zložky príbehu. Bývalý hasič, nevyrovnaný architekt, zamilovaný párik, matka s dieťaťom, osamelá náhodná cestujúca, trpiaca fóbiami... Všetci do jedného dobrí plavci s obdivuhodnou podvodnou výdržou.

Naživo takmer mŕtvi
Podmienkou dobrého hollywoodskeho akčného filmu je dobrý koniec. A tak je pochopiteľné, že sa niektoré veci udejú akoby zázrakom. Pokiaľ však majú presvedčiť, nemôžu rozosmievať. Neprekážalo by, že sa Dylan Johns, gambler a frajer, zvyknutý hľadať najmä osobný prospech, za pol druha hodiny zmení na obetavého ochrancu žien a detí. Prekáža prílišná predvídateľnosť jeho reakcií a množstvo času, ktoré divák na predvídanie má. Tvorcom sa skrátka nepodarilo strhnúť pozornosť publika na potrebných miestach. Režisér Petersen síce minimalizoval digitálne triky, stavil na autenticitu, ale bez výsledku. Nútil hercov tráviť vo vode hodiny a hodiny. Súčasťou reklamnej kampane filmu sú ich príbehy o tom, čo pri autentickom unikaní nebezpečenstvu utŕžili: modrinami počnúc, zápalom pľúc končiac.
V mene Poseidona takmer riskovali životy, a predsa tým zachránili len trosky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:13