StoryEditor

Komisia už začala vyšetrovať Microsoft

15.01.2008, 23:00
Európska komisia už začala vyšetrovať dva podnety proti najväčšej softvérovej spoločnosti, americkej firme Microsoft. Dôvodom je podozrenie, že opätovne zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu.

Hoci Brusel hneď na začiatku upozornil, že vyšetrovanie neznamená existenciu dôkazu o porušení pravidiel, obaja žalobcovia - nórska spoločnosť Opera aj Združenie európskych výrobcov softvéru (European Committee for Interoperable Systems) - si od toho sľubujú výsledok v ich prospech. Vychádzajú najmä z precedensu v prípade spred štyroch rokov, v ktorom minulý rok nakoniec Európsky súdny dvor rozhodol v neprospech Microsoftu a vyrubil mu rekordný súhrnný trest vo výške 778 miliónov eur (v prepočte 25,9 miliardy Sk). Podlžnosti, ako pre HN potvrdila hovorkyňa Microsoftu Slovakia Miriam Madrová, Microsoft už zaplatil.

Elegantný precedens

"Podávame túto sťažnosť v mene všetkých zákazníkov, ktorí sú unavení z toho, že monopolné postavenie Microsoftu im nedáva možnosť výberu," vyhlásil ešte v decembri výkonný šéf firmy Opera John von Tetzchner, keď ako prvý na komisiu doručil sťažnosť. Opera tolerovala dominantné postavenie amerického konkurenta celých jedenásť rokov, ako aj jeho jednotky na trhu v podobe Internet Explorer. Hoci teraz tvrdí, že sa cíti posledným rozhodnutím komisie posilnená, je otázne, či už nie je neskoro.
Za ten čas sa totiž postavenie Microsoftu s prehliadačom Explorer stalo na trhu neotrasiteľným - má až 80 percent, kým Opera jedno až dve percentá.

Pritom podstatou terajšej sťažnosti je, že Microsoft zneužíva dominantné postavenie na trhu úzkym integrovaním Internet Explorer do systému Windows. Opera žiada, aby Microsoftu komisia nariadila buď odňať prehliadač a ponúkať ho samostatne, alebo s možnosťou inštalácie alternatívnych prehliadačov. Združenie zasa žiada kompatibilitu softvéru s produktmi rivalov, pretože podľa neho firma "neposkytla ďalším výrobcom hardvéru a softvéru dostatočné informácie o operačnom systéme, čím nezabezpečila kompatibilitu" a teda nedochádzalo pri výmene dokumentov medzi rôznymi formátmi k strate dát. Ide najmä o balík Office Open XML a emailovú poštu Outlook.

Ak by aj komisia rozhodla v prospech Opery, ako aj Združenia (súd prvej inštancie už minulý rok zamietol odvolanie sa proti pokute od komisie za vytláčanie výrobcov audiovizuálneho softvéru práve za neschopnosť kompatibility), pre Microsoft to nebude úder pod pás. A už vôbec nie zraniteľný zásah. Spoločnosť vie o úzkom prepojení svojich systémov. Okrem toho predchádzajúca pokuta smerovala spoločnosti tiež za zneužitie dominantného postavenia s prehrávačom Media Player, ktorý ponúkal len v balíku s operačným systémom Windows.

Čas od začatia vyšetrovania po verdikt bol však dosť dlhý na to, aby Microsoft pokračoval z ukrajovania si z trhu. Dokonca aj hodnota za akciu za roky 2004 až 2008 stúpla o desať dolárov na dnešných 34,10 dolárov, nehovoriac o tom, že pri mesačnom zisku spoločnosti vyše miliardy dolárov ju prvý rekordný trest nepoložil na lopatky.

Takúto sťažnosť, akú predložila Opera, pritom mal Microsoft na krku už v roku 1998 od spoločnosti Netscape, ba dokonca aj od 25 amerických štátov s vládou USA na čele. Spor sa vtedy skončil ústupkami Microsoftu tým, že popri predvolenom prehliadači sa dal na požiadanie nainštalovať iný - ľubovoľný. Tomu sa Microsoft nebráni ani teraz.

Prehratý boj

Ibaže Netscape, ktorý mal ešte začiatkom 90. rokov s Navigatorom dominantné, vyše deväťdesiatpercentné pokrytie trhu, ho za desať rokov v boji s Eplorerom nielen stratil, ale doslova prehral. Opera dominantné postavenie nemá, no v sťažnosti rovnako žiada, aby "Microsoft nepredinštalovával Internet Explorer a/alebo predinštalovával aj konkurenčné prehliadače", čo Microsoft - podobne ako v prvom prípade - môže elegantne obísť.

Na trhy sa totiž po rozhodnutí súdu dostal prehrávač Media Player samostatne, ale v rovnakej cene ako naďalej ponúkala spoločnosť ten istý Media Player s operačným systémom Windows. Samostatne, ako potvrdila spoločnosť, sa predáva minimálne.

To isté môže nasledovať aj teraz. Čas po konečný verdikt využije práve Microsoft. A rozhodnutie môže byť len línii návrhu. Teda a/alebo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:47