StoryEditor

Eurozónu začína znepokojovať slabý dolár

29.09.2007, 12:36
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty by mali podniknúť opatrenia na posilnenie svojej meny, lebo slabosť dolára voči euru vyvoláva obavy členov eurozóny. Uviedol to v piatok večer predseda luxemburskej vlády a jej minister financií Jean-Claude Juncker.

V rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že na summite predstaviteľov hláv štátov a vlád siedmych hospodársky najvyspelejších krajín (G7), ktorá sa uskutoční 19. až 22. októbra, sa plánuje diskusia o hlavných príčinách nerovnováhy vo svetovej ekonomike. Túto otázku chcú nastoliť členovia krajín s eurom.

Junckerova prudká zmena v názore na výmenný kurz silného eura voči slabému doláru pozorovateľov prekvapila. Ešte 14. septembra po rokovaní ministrov financií eurozóny v portugalskom Porte na tlačovej konferencii povedal, že by ho viac znepokojilo slabé euro a silný dolár, než súčasný stav. Vtedy bol kurz 1 EUR ku 1,3920 USD, ale v piatok, v deň, v ktorom Juncker vystúpil s novými názormi bol kurz 1 EUR ku 1,4250 USD.

Podľa Junckera by mala vláda USA urobiť opatrenia na posilnenie vlastnej meny hlavne znížením rozpočtového deficitu. O výmennom kurze čínskeho jüanu a japonského jenu povedal, že by mal odzrkadľovať silu ich oboch ekonomík.

Výmenný kurz dolára voči euru zhoršilo rozhodnutie americkej centrálnej banky, Federálneho rezervného systému, ktorá minulý týždeň znížila svoju základnú úrokovú sadzbu z 5,25 % na 4,75 %, hoci stav ekonomiky diktoval skôr opačné rozhodnutie, rast úrokov. V eurozóne sa ich zvýšenie zo súčasných 4 % očakáva už dlhí čas a je pravdepodobné, že sa stane realitou ešte do konca tohto roku.

Japonský minister financií Fukuširo Nukaga vo štvrtok povedal, že na októbrovom summite G7 v Nemecku zrejme nebude osobitným bodom diskusia o zmenách menových kurzov.

Informovala o tom agentúra Reuters. (1 EUR = 33,873 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 00:22