StoryEditor

Bulharsko bude mať od budúceho roku rovné 10-%zdanenie osobných príjmov

31.07.2007, 14:43
Autor:
TASRTASR

Bulharská vláda plánuje zaviesť od januára budúceho roku 10-% rovnú daň na osobné príjmy. Oznámili to dnes v Sofii. Zavedenie tejto rovnej dane je súčasťou širšej reformnej agendy, ktorá je zameraná aj na zásadné zmeny v sociálnom poistení a v dôchodkových systémoch.
Bulharský premiér Sergej Stanišev povedal, že od zavedenia rovnej dane štát očakáva väčší rast svojich príjmov a opatrenie by malo "dať reálny obraz príjmov".
V Bulharsku sa teraz osobné príjmy zdaňujú podľa výšky buď sadzbou 20 alebo 24 %.
Minister financií Plamen Orešarski dodal, že rovné zdanenie osobných príjmov bude z hľadiska štátneho rozpočtu neutrálne.
V októbri tento rok vzrastú dôchodky o 10 %. Ich prvé zvýšenie v tomto roku sa uskutočnilo začiatkom tohto mesiace a boli zvýšené o 10 %.
Vlani znížilo Bulharsko zdanenie príjmov právnických osôb z 15 na 10 %. Opatrenie bolo prijaté na zlepšenie podnikateľského prostredia a na získanie väčších zahraničných investícií.
Balík daňových zákonov a zákonov o sociálnej reforme prerokuje parlament koncom septembra. Stanišev v tejto súvislosti povedal, že reformné návrhy budú prijaté hladko, lebo vláda socialistov a liberálov má v zákonodarnom orgáne krajiny dostatočnú väčšinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:38