StoryEditor

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli nečakane prudko zrýchlila

14.11.2007, 13:42
Autor:
TASRTASR
Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. štvrťroku 2007 zrýchlil viac, než sa predpokladalo. Príčinou je dobrý výkon troch jej najväčších ekonomík - Nemecka, Francúzska a Talianska. Ekonómovia však varujú pred spomalením konjunktúry v budúcnosti.

Podľa dnešnej správy štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajín používajúcich spoločnú menu zrýchlil na 0,7 % z 0,3 % v 2. štvrťroku. Medziročný rast sa zvýšil na 2,6 % z 2,5 %. Celá EÚ zaznamenala medzikvartálny rast 0,8 % a medziročný 2,9 %. Z krajín, za ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, najrýchlejšie rástla ekonomika Litvy (11,6 %), nasledovaná Lotyšskom (11,1 %) a Slovenskom (9,4 %).
"Je to obohratá pesnička. Obrat každého dôležitého indikátora jasne ukazuje na prudký pokles v 4. kvartáli," uviedol ekonóm francúzskej banky Société Générale Olivier Gasnier. "Dynamika exportu výrazne klesne kvôli nižšiemu medzinárodnému dopytu a prudkému zníženiu konkurencieschopnosti spôsobenému posilnením eura." Dodal, že zhoršenie situácie na úverovom trhu ešte viac ochladí realitný trh a zdraženie ropy a potravín spomalí rast spotrebiteľských výdavkov. Gasnier neočakáva, že by miera rastu ekonomiky eurozóny v 4. kvartáli prekonala 0,2 %.
Nemecká ekonomika rástla v lete najrýchlejšie od konca roka 2006. Vďaka rastovým impulzom zvnútra hospodárstva sa HDP na sezónne a kalendárne upravenej báze reálne zvýšil o 0,7 % v porovnaní s 2. štvrťrokom. Medziročná miera rastu dosiahla 2,4 %. Motorom bol stavebný sektor, investície spoločností do vybavenia a domáca spotreba.
Francúzska ekonomika tiež expandovala o 0,7 %, čo je najviac za vyše roka. Vďačí za to akcelerácii domácej produkcie, investíciám a pozitívnemu príspevku zahraničného obchodu.
V Taliansku, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, dosiahol medzikvartálny rast HDP 0,4 %. Motorom bola expanzia priemyslu a sektora služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:40