StoryEditor

Putin vyzýva na boj proti inflácii

27.12.2007, 15:48
Autor:
TASRTASR

Zníženie inflácie by malo byť hlavným cieľom ruskej vlády. Dnes to povedal ruský prezident Vladimir Putin.
"Myslím si, že zníženie inflácie by malo byť jedným z hlavných cieľov pre rok 2008," uviedol Putin pred kabinetom na svojej ojedinelej návšteve v budove vlády. Zvyčajne sa totiž Putin stretáva s ministrami v Kremli.
Moskva tento rok výrazne minula svoj inflačný cieľ. Očakáva sa, že za rok 2007 dosiahne až 12 %, čo je 4 percentuálne body nad pôvodným vládnym cieľom. Centrálna banka stanovila vo svojej výročnej správe týkajúcej sa stratégie menovej politiky oficiálny inflačný cieľ pre budúci rok na 6 % až 7 %. Podľa jej viceprezidenta Alexeja Uljukajeva banka však zvýši svoj inflačný cieľ pre rok 2008 o jeden až dva percentuálne body. Dodal, že trhy by sa mali pripraviť na väčšiu volatilitu kurzu rubľa.
Vláda očakáva, že miera inflácie môže v budúcom roku dosiahnuť až 8,5 %. Mnoho analytikov dokonca tvrdí, že sa bude pohybovať na dvojcifernej percentuálnej úrovni kvôli Putinovým sľubom. Ide napríklad o návrh na zvýšenie miezd pre zamestnancov verejného sektora a vojakov.
Centrálna banka umožnila tento rok revalváciu rubľa voči menovému košu dolár/euro, aby utlmila rast inflácie. Očakáva sa, že v tomto kurze bude pokračovať aj na začiatku roka 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:06