StoryEditor

Prioritami pôdohospodárstva sú kvalitné potraviny, lesníctvo a rozvoj vidieka

21.12.2006, 18:38
Autor:
TASRTASR

Medzi hlavné priority Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR v roku 2007 bude patriť zabezpečenie kvality potravín, zvyšovanie konkurencieschopnosti domácich výrobkov, starostlivosť o lesy a rozvoj vidieka.
"Pre nás je veľmi dôležitý zákon o lesoch, ktorý by sme chceli už v 1. štvrťroku dostať do parlamentu. Drevo začína byť veľmi vzácna surovina a potrebujeme tomu nastaviť Národný lesnícky plán," povedal minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa na dnešnom stretnutí s novinármi.
V oblasti potravinárstva ministerstvo považuje za prioritné schválenie novely zákona o potravinách a zlepšovanie kontroly ich kvality.
V rámci zvyšovania konkurencieschopnosti sa MP SR chce zamerať na podporu výskumu, poradenských služieb, ale napríklad aj na reštrukturalizáciu vinohradov a zlepšenie kontroly označovania vín.
Podporiť vidiek chce rezort v rámci roku 2007 najmä vypracovaním a spustením Programu rozvoja vidieka na roky 2007 až 2013, ale aj novými legislatívnymi opatreniami v oblasti usporiadania vlastníctva pozemkov.
Pri hodnotení roku 2006 minister vyzdvihol, že v oblasti priamych platieb pre poľnohospodárov sa podarilo dosiahnuť úroveň 70 % priemeru starých členských krajín Európskej únie. "Úlohou na najbližšie obdobie je, aby sme výrazne posilnili oblasť štátnej pomoci, ktorú máme na úrovni 2 EUR na jeden hektár. Pre porovnanie, Rakúšania majú 270 EUR na hektár," uviedol minister.
V reakcii na rozhodnutie Rady európskej únie o rozšírení podpory pre energetické plodiny aj na nové členské štáty minister pripomenul, že plodiny, ktoré sú určené na obnoviteľné zdroje, budú podporované sumou 45 EUR na jeden hektár.
(1 EUR = 34,691 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:53