StoryEditor

Ruský koncern Sistema má záujem o Telecom Italia

21.01.2007, 12:32
Autor:
TASRTASR

Ruský konglomerát Sistema prejavil záujem o prevzatie telekomunikačného koncernu Telecom Italia. "Skutočne máme záujem o túto spoločnosť, avšak doteraz sa ešte nič nedohodlo," uviedol prezident ruskej Sistemy Alexander Gončaruk pre ruský denník Kommersant.
Chýry o prevzatí Telecom Italia sa šíria už niekoľko mesiacov. Podľa správ z médií aj indická skupina Hinduja preveruje možnosť získať kontrolnú väčšinu v Telecom Italia. Rovnako sa usiluje aj o spoločnosť Hutchison Essar, o ktorú má záujem aj britský Vodafone. Štvrtý najväčší indický mobilný operátor v Indii má hodnotou okolo 20 miliárd USD, v prepočte 539,32 miliardy SKK, čo je takmer toľko ako hodnota mobilného operátora O2, ktorého kúpila španielska Telefónica.
Spoluvlastníkom Telecomu Italia je výrobca pneumatík Pirelli. Ten vlastní 80 % v spoločnosti Olimpia, ktorá je zase vlastníkom 18 % akcií Telecom Italia. Pirelli oznámil, že chce predať časť svojho podielu v spoločnosti Olimpia. K možným rozhovorom s ruským koncernom Sistema nechcel podľa Kommersantu zaujať stanovisko.
Ruská Sistema a indická Hinduja nie sú osamotené s ich záujmom o telekomunikačný trh priemyselných štátov. Aj telekomunikačné spoločnosti z ostatných rýchlo sa rozvíjajúcich krajín sa vďaka vysokým ziskom vydávajú na cestu expanzie. Vďaka ich razantne rastúcim národným hospodárstvam vykazujú tamojšie spoločnosti vysoké miery rastu. Západné giganty ako Telefónica a Vodafone posilnili svoje pozície na trhoch Ázie, Afriky a Južnej Ameriky pomocou akvizícií a chcú tam v skupovaní ďalších firiem pokračovať.
Sistema sa minulý rok usilovala o vstup do nemeckého telekomunikačného koncernu Deutsche Telekom, no neúspešne.
Informovali o tom agentúry DPA a APA.
(1 USD = 26,966 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:53