StoryEditor

Trichet: Finančné trhy zatiaľ dobre znášajú sprísnenie menovej politiky

13.03.2006, 18:48
Autor:
TASRTASR

Finančné trhy podľa vedúcich svetových centrálnych bánk zatiaľ dobre znášajú sprísnenie menovej politiky.
"Celkovo môžeme povedať, že globálne finančné trhy prijali tieto informácie dobre," uviedol prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet na tlačovej konferencii po stretnutí šéfov najdôležitejších svetových centrálnych bánk (G10) na pôde Medzinárodnej banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v Bazileji.
Rozhodnutie Japonskej národnej banky (Bank of Japan, BoJ) ukončiť svoju ultrauvoľnenú menovú politiku a zastaviť zásobovanie trhov lacnými peniazmi bolo dobre komunikované, uviedol Trichet. Dodal, že výhľad globálneho rastu je stabilný a zatiaľ neexistujú znaky, že by sa vysoké ceny ropy odrazili vo zvýšených spotrebiteľských cenách a platoch. Globálny rast je podľa neho povzbudzujúci, avšak vymenoval nebezpečenstvá, ako sú globálna nerovnováha, protekcionizmus, cena ropy a podcenenie rizík. Medzinárodný menový fond (MMF) podľa mediálnych správ čoskoro zvýši svoju prognózu tohtoročného rastu svetového hospodárstva zo 4,3 % na 4,8 %. Ešte stále je to síce menej ako minuloročných 5,1 %, čo bol najvyšší rast za posledných 30 rokov, ale aj tak by rast zostal výrazne nad dlhoročným priemerom 3,5 %. Rovnako je potrebný bližší monitoring trhu s nehnuteľnosťami, podľa Tricheta však v súčasnosti "neexistuje žiadny dôvod na paniku".
Investori teraz veria, že BoJ sa asi pridá k Federálnemu rezervnému systému (Fed) a ECB pri postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb, aj keď zatiaľ neexistujú znaky, kedy japonská centrálna banka pristúpi k takémuto kroku. ECB v decembri prvý raz po 5 rokoch zvýšila úrokové sadzby. K ďalšiemu zvýšeniu sa odhodlala v marci a zdá sa, že Fed bude pokračovať v postupnom sprísňovaní svojej menovej politiky. Úrokové sadzby sú v súčasnosti v eurozóne na 2,50 % a v USA na 4,50 %.
Centrálne banky podľa Tricheta, ktorý je v súčasnosti predsedom G10, považovali inflačný tlak za dostatočne silný na to, aby zmenili svoju menovú politiku. "My sme strážcovia cenovej stability a to je veľká zodpovednosť." Centrálne banky bojujú proti tomu, aby ceny ropy cez sekundárne efekty trvale zvýšili inflačnú úroveň. "Sekundárne efekty sa zatiaľ, našťastie, nedostavili, ale keď sa dostavia, bude už neskoro," uviedol Trichet.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:34