StoryEditor

BVS za 1. polrok so ziskom pred zdanením 107,7 mil. Sk

22.09.2005, 19:37
Autor:
TASRTASR

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s., (BVS) za prvých 6 mesiacov tohto roka zaznamenala výnosy v celkovom objeme 916,37 milióna Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast zhruba o 50,3 milióna Sk.
Ako ďalej na dnešnej tlačovej konferencii informoval generálny riaditeľ BVS Daniel Gemeran, spoločnosť v sledovanom období vygenerovala zisk pred zdanením 107,7 milióna Sk, čo z hľadiska celoročného plánu predstavuje plnenie na 57,08 %. V 1. polroku 2004 zisk BVS dosiahol 138 miliónov Sk. "Regulačný výnos v oblasti zisku sa každoročne mení. Jednoznačne sa dá konštatovať, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) tlačí na znižovanie zisku. V dôsledku toho tak každoročne klesá aj náš plánovaný zisk," vysvetlil Gemeran.
Tržby BVS z vody fakturovanej za 1. polrok dosiahli 430 miliónov Sk, medziročne sa znížili o 8,3 milióna Sk. Oproti minulému roku vzrástli tržby spoločnosti z vody odkanalizovanej, a to o 56 miliónov Sk na 433,4 milióna Sk. V oboch prípadoch BVS plní svoj rozpočet zhruba na 95 %. Je to dôsledkom nižšieho objemu vody fakturovanej o 1,35 milióna kubických metrov (m3) a nižšieho objemu vody odkanalizovanej o 370 000 m3 oproti plánu, a to hlavne u domácností. Spoločnosť ku koncu júna neevidovala žiadne finančné záväzky vyplývajúce z úverov.
V 1. polroku BVS preinvestovala z vlastných zdrojov 132,8 milióna Sk z celkového tohtoročného plánovaného objemu investícií na úrovni 561,3 milióna Sk, čiže 26,73 %. Z najdôležitejších investícií vodárne tento rok ukončili v Bratislave rekonštrukciu výtlačného potrubia na Nábreží arm. generála L. Svobodu, rekonštrukciu vodovodu a kanalizácie na Dunajskej ulici a aktuálne napríklad rekonštrukciu kanalizácie na Záhradníckej ulici. Veľmi dôležitou začatou stavbou podľa Gemerana je prepojenie Lamač - Záhorská Bystrica, teda bratislavskej vodárenskej sústavy s územím smerom na Malacky a v budúcnosti až po Kúty a Senicu. "Mala by byť dokončená v tomto a skolaudovaná v budúcom roku. Vyrieši problémy so zásobovaním vodou hlavne v západných častiach Bratislavy, a to v Lamači, Záhorskej Bystrici a Marianke," konštatoval Gemeran.
BVS uzavrela zmluvu o audite účtovnej závierky a účtovníctva pre rok 2005 so spoločnosťou IB Grant Thornton. "V súčasnosti prebieha predbežný audit. Postupne smerujeme od menej prísnych auditorov k tým, ktorí majú vyššie nároky na auditované spoločnosti. Je to krok smerom k lepšej vnútornej aj vonkajšej kontrole," dodal Gemeran. Avizoval tiež, že BVS pripravuje ratingové hodnotenie zamerané na schopnosť uhrádzať jej záväzky. "Hoci k 31. júnu nemáme záväzky z úverov, v primeranom predstihu potrebujeme získať ratingového hodnotenie, pretože vzhľadom na budúce investičné zámery sa zrejme nevyhneme čerpaniu úverov," uzavrel Gemeran.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:23