StoryEditor

Farmári v SR prvýkrát vypestovali geneticky modifikovanú kukuricu

15.12.2006, 06:34
Autor:
TASRTASR

Slovenskí farmári prvýkrát v roku 2006 vypestovali na výmere 30 hektárov (ha) geneticky modifikovanú (GM) kukuricu na komerčné účely. Pridali sa tak k farmárom zo Španielska, Nemecka, Francúzska, Portugalska a Česka, ktorí v roku 2006 medziročne rozsah výmery na pestovanie GM kukurice už aj zvýšili.
Toto pestovanie umožňuje európsky legislatívny systém v oblasti GM plodín, ktorý zabezpečuje, že všetky GM plodiny a produkty z nich sú na trhu EÚ povolené a bezpečné. Oznámil to dnes novinárom Peter Siekel z Občianskeho združenia Moderné biotechnológie a spoločnosť.
Ako povedal, na polia v SR bola táto geneticky upravená kukurica uvedená riadeným a kontrolovaným spôsobom v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva SR a profesijnými kontrolnými orgánmi. Medzi troch priekopníkov pestovania GM kukurice patrí aj majiteľ spoločnosti International Transport (Tvrdošovce), farmár Imrich Boros. Potvrdil, že nápad spolu so skúsenosťami jeho spoločnosť prevzala zo Španielska, kde sa jej zamestnanci presvedčili o využití GM plodín na kŕmne účely pre hospodárske zvieratá. "Začali sme s kukuricou, ktorá je pre agrosektor v SR perspektívnou plodinou, a to kvôli vysokej kvalite a rozvíjajúcim sa možnostiam jej spracovania na biopalivá," povedal Boros. International Transport hospodári na výmere 4 000 ha a špecializuje sa na rastlinnú výrobu a obchodovanie s poľnohospodárskymi komoditami.
V tejto súvislosti Ján Kraic z Výskumného ústavu rastlinnej výroby (Piešťany) upozornil, že v súčasnosti sa na svete pestujú GM plodiny prvej generácie so zlepšenými agronomickými vlastnosťami, ako je odolnosť voči škodcom alebo rezistencia na herbicídy. V štádiu pokusov sú však už GM plodiny druhej generácie so zlepšenými výživovými vlastnosťami.
Európsky systém povoľovania GM plodín je založený na vedeckom princípe hodnotenia ich zdravotnej neškodnosti bezpečnosti. Hlavná povinnosť výrobcov a predajcov je zabezpečiť tzv. vysledovateľnosť GM plodín, teda evidenciu ich cesty z poľa, kde sa pestovali až po uvedenie produktov z nich na trh.
Siekel spresnil:"v súčasnosti je v EÚ schválených 32 GM produktov. Okrem vitamínu B2 je to aminokyselina lyzín a biomasa pre výživu zvierat. Ostatné produkty sú poľnohospodárske plodiny kukurica, sója, repka a bavlník." Všetky v EÚ doposiaľ schválené GM plodiny a potraviny z nich sú bezpečné a nemôžu ohroziť zdravie spotrebiteľov a životné prostredie, konštatoval Siekel. Slovenskí výrobcovia krmív sa podľa jeho názoru bez dovozu bielkovinových komponentov pripravených z GM plodín, ako sója a kukurica, nezaobídu. V európskom meradle je sebestačnosť kŕmnych bielkovín asi na úrovni 25 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:44