StoryEditor

Prezident Mušarráf odvolal v krajine výnimočný stav

15.12.2007, 11:07
Autor:
SITASITA
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf odvolal v sobotu kontroverzný, šesť týždňov starý výnimočný stav a plne obnovil platnosť ústavy, čím uvoľnil napäté vzťahy s opozíciou ako aj s medzinárodným spoločenstvom.

Informoval o tom vládny hovorca. "Výnimočný stav je odvolaný," povedal hovorca pre agentúru AFP. "Prezident Mušarráf podpísal nariadenie na jeho odvolanie," dodal. Ako ďalej uviedol, ide o "historický deň" a zároveň uistil, že januárové parlamentné voľby budú návratom krajiny k demokracii. "Vláda zaručí slobodné, spravodlivé, transparentné a nestranné voľby," povedal hovorca pakistanskej vlády.

Prezident Mušarráf, ktorý by sa mal prostredníctvom televízneho vysielania oficiálne prihovoriť národu v sobotu večer, stále čelí podozreniam z domova i zo zahraničia, že nadchádzajúce voľby neprebehnú férovo. O dôveryhodnosť prišiel prezident 3. novembra, kedy vyhlásil výnimočný stav v reakcii na destabilizáciu krajiny, z ktorej obvinil islamských militantov a súdnictvo. Mušarráf pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu, obmedzil slobodu médií a zatkol najväčších opozičných kritikov. Vyhlásenie výnimočného stavu prišlo v čase, keď mal Najvyšší súd rozhodnúť o ústavnosti októbrového znovuzvolenia Mušarráfa za prezidenta. Parvíz Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", odstúpil koncom novembra z postu vrchného veliteľa ozbrojených síl a zložil prísahu ako civilný prezident.

Mušarráf začiatkom decembra v rozhovore pre televíznu stanicu CNN prisľúbil, že parlamentné voľby, ktoré sa v krajine uskutočnia 8. januára, budú spravodlivé. "Áno, zaručujem, že budú slobodné a férové, jednoznačne," povedal prezident po tom, čo sa obe najdôležitejšie pakistanské opozičné strany vzdali bojkotu a radšej sa zúčastnia volebnej súťaže. Sú nimi Pakistanská ľudová strana Bénazír Bhuttovej a Pakistanská moslimská liga Naváza Šarífa. Šaríf sa podobne ako Bhuttová dlhodobo zdržiaval mimo Pakistanu. Bývalý premiér, ktorého prezident Parvíz Mušarráf zvrhol počas vojenského prevratu v roku 1999, žil sedem rokov striedavo v saudskoarabskom a londýnskom exile. Bývalá premiérka Bhuttová sa do Pakistanu vrátila 18. októbra po osemročnom exile. Obaja spolupracujú na spoločnej stratégii proti prezidentovi Mušarráfovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:32