StoryEditor

Moskva odmietla vydať Lugového, Londýn je veľmi sklamaný

10.07.2007, 17:00
Autor:
SITASITA
Británia vyjadrila v utorok veľké sklamanie z toho, že Rusko formálne odmietlo vydať muža podozrivého zo zavraždenia bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka, čo vyvolalo napätie medzi Londýnom a Moskvou.

Ruské úrady ponúkli, že Alexandra Lugového postavia pred súd v Rusku, no podľa britských prokurátorov by sa tým "nedodržali normy nezávislosti a spravodlivosti," povedal hovorca britského premiéra Gordona Browna. "Neochota Ruska vydať Lugového nás veľmi sklamala a ľutujeme, že Rusko nepreukázalo v tomto prípade očakávanú úroveň spolupráce." Londýn teraz zváži všetky možnosti, dodal hovorca.
Britskí vyšetrovatelia obviňujú Lugového, že v novembri otrávil počas stretnutia v Londýne bývalého ruského agenta a britského občana Litvinenka rádioaktívnym polóniom 210. "Zločin spáchal v Británii, teda by mal byť súdený v Londýne," povedal zástupca britskej prokuratúry.
Minulý týždeň ruská generálna prokuratúra oznámila, že odmieta vydať Lugového do Británie, pretože podľa ruskej ústavy Moskva nemôže vydať ruského občana do iného štátu. Británia však čakala na oficiálnu odpoveď ruskej strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:51