StoryEditor

Izraelský minister: Odsun Izraela z väčšiny Predjordánska je podmienkou mieru

29.09.2005, 09:57
Autor:
TASRTASR

Izraelský minister bez kresla Chaim Ramon označil odsun Izraela z väčšiny územia Západného brehu za nevyhnutnú podmienku pre dosiahnutie mierovej dohody s Palestínčanmi. Povedal to dnes v Štokholme na rokovaní zástupcov izraelskej Strany práce s predstaviteľmi palestínskeho vládnuceho hnutia Fatah.
Ramon sa domnieva, že Izrael by sa mal stiahnuť až z 85 percent územia Predjordánska a odovzdať ho pod palestínsku správu. "Len potom môžeme začať rokovať o úplnom mieri," povedal Ramon a zdôraznil, že vyjadruje len svoje osobné presvedčenie, nie názor izraelskej vlády.
Domnieva sa však, že tento proces bude nevyhnutný a stane sa realitou po ďalších voľbách v roku 2006. "Myslím si, že to bude ďalší krok a pravdepodobne jediný realistický spôsob, ako zmeniť súčasnú situáciu," uviedol minister za Stranu práce.
Ramon a iní politici ľavicovej Strany práce dnes s palestínskou delegáciou, vedenou vicepremiérom a ministrom informácií Nabílom Šaásom, rokovali o aktuálnej situácii v pásme Gazy po odsune izraelskej armády a osadníkov. Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy švédskych sociálnych demokratov.
Podobné rozhovory, zamerané na diskusie o ekonomických, politických a bezpečnostných otázkach, sa uskutočnili už v roku 2004. Izraelská aj palestínska delegácia však v Štokholme zastupujú skôr stranícke pozície ako oficiálne postoje svojich vlád.
Švédska ministerka pre rozvojovú Carin Jamtinová informovala, že zúčastnené strany sa dohodli na sérii projektov zameraných na zlepšenie ekonomickej situácie na palestínskych územiach, ktoré bude finančne dotovať švédska vláda.
2 rsc pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:43