StoryEditor

Ahmadínedžád: V jadrovom spore je izolovaný Západ, nie Irán

14.03.2007, 10:50
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v stredu opäť odmietol hrozbu ďalších sankcií voči jeho krajine za jej jadrový program. "Ak si Západ myslí, že prostredníctvom inštitúcií, ktoré si sám vytvoril, prijme opatrenia a prinúti iránsky ľud ustúpiť, tak sa mýli," povedal Ahmadínedžád davu prívržencov v meste Jazd. Zároveň zdôraznil, že svetovým mocnostiam sa nepodarí Irán izolovať, no Iránu sa s pomocou Boha podarilo izolovať západné krajiny. "Ak budete pokračovať v týchto metódach, neublížite iránskemu ľudu, ale budete stále viac izolovaní," vyhlásil a zdôraznil, že Iránci budú jednotne brániť svoje práva vrátane práva na výrobu jadrovej energie.
Ahmadínedžádove vyhlásenia prichádzajú v čase, keď piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko rokujú o novom návrhu sprísnenej rezolúcie voči Iránu za jeho kontroverzný jadrový program. BR OSN uvalila na Irán sankcie už v decembri minulého roku, no Teherán však naďalej odmieta spolupracovať a pristúpiť na podmienky medzinárodného spoločenstva. Niektoré iránske médiá, parlament aj bývalý prezident Mohammad Chatámí už vyzvali Ahmadínedžádovu vládu, aby sa snažila zabrániť prijatiu ďalších sankcií. Aj minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí v utorok vyhlásil, že Irán je ochotný poskytnúť potrebné záruky pre svoj mierový jadrový program, ak sa problematika Iránu stiahne z rokovania BR OSN. Iránska vláda však opakovane potvrdila, že Teherán nezamýšľa zastaviť svoj program obohacovania uránu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:21