StoryEditor

Hrozí nám život bez halierov

03.12.2002, 23:00

Všetko nasvedčuje tomu, že od mája budúceho roka budú peňaženky Čechov a Moravanov o čosi ľahšie -- Česká národná banka (ČNB) pripravuje totiž zrušenie drobných mincí v hodnote desať a dvadsať halierov. K tomuto rozhodnutiu vedie centrálnu banku fakt, že náklady na ich výrobu sú až dvakrát vyššie ako ich nominálna hodnota. Druhým deklarovaným dôvodom je skutočnosť, že podľa ČNB už tieto mince prestali plniť funkciu obeživa. Nejeden zákazník ich po vydaní necháva ležať na pulte obchodu, prípadne predavačke len mávne rukou. Ak aj niekto vidí ležať na zemi tento malý ligotavý predmet, nie je ochotný zohnúť sa preň. Preto si nad likvidáciou desaťhaliernikov povzdychnú pravdepodobne len kartári a milovníci starých, dobrých poriadkov -- kdeže sú časy, keď noviny stáli tridsať a zápalky dvadsať halierov?
V časoch česko-slovenskej federácie sa kovové peňažné prostriedky razili v starobylej slovenskej Kremnici, po vzniku samostatného českého štátu si pražskí "centrálni bankári" neželali razenie mincí v inom štáte a ich výroba pripadla jabloneckej bižutérii. Tu teraz niekoľko desiatok pracovníkov bude musieť prejsť na inú výrobu, pravda, ak sa nájde. Podľa štatistiky je v ČR na jedného obyvateľa v obehu 70 desaťhaliernikov a 54 dvadsaťhaliernikov. V celkovom súčte ide o 1,3 mld. mincí -- denne pribúda zhruba tristotisíc ďalších, toľko ich totiž uvádza ČNB na trh. Ani ich doprava pritom nie je lacná, aj keď hliník je ľahký.
Zrušenie drobných mincí je v ČR plne v kompetencii ČNB. Ministerstvo financií ČR však už tento krok takisto odobrilo. Bude totiž musieť navrhnúť zmenu niektorých zákonov vrátane úpravy DPH, pretože viaceré sadzby sú stanovené na desaťhaliere. A ČNB by bola aj rada, keby ministerstvo súčasne záväznou formou upravilo i pomery po zrušení týchto platidiel, aby nedošlo k neodôvodnenému zdražovaniu. Podľa prvých odhadov by to i tak malo dosah na zvýšenie cien o 0,5 percenta, avšak pri výrobkoch do 50 korún až o 1,2 percenta. V zásade by sa zmeny týkali len tovaru v cene do 150 korún, pretože drahší sa už i tak predáva prakticky výhradne za celé koruny. Zákaznícka skepsa proti správaniu obchodníkov je však v každom prípade namieste.
Podstatou iného "zlepšovacieho" návrhu, ktorý sa v tejto súvislosti objavil v českej tlači, je zachovanie drobných mincí ako účtovacej jednotky, pričom by sa na päťdesiathalierniky či koruny zaokrúhľoval len celý nákup.
V súvislosti so zámermi ČNB sa vyskytli aj hlasy, že túto operáciu by bolo dobré odložiť až do zavedenia jednotnej európskej meny aj v ČR. I tu je ekonomický argument poruke. Ak by naozaj došlo v relatívne blízkej perspektíve k prechodu na euro -- čo je však v súčasnom stave českých verejných financií skôr v rovine snov než triezvych ekonomických úvah, výmena drobných mincí za nové peňažné prostriedky by celý prechod len skomplikovala.
V septembri 2001 ohlásila zámer stiahnuť všetky halierové mince aj Národná banka Slovenska a vyzvala na verejnú diskusiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:02