StoryEditor

J. P. Morgan Chase sa spojí s britskou Cazenove

07.11.2004, 23:00
Britský finančný ústav Cazenove sa po 181 rokoch vzdal svojej nezávislosti a spojí sa s americkou bankou J. P. Morgan Chase & Co. Spolupráca bude mať podobu spoločného podniku s názvom JPMorgan Cazenove a zlúči sa v ňom investičné bankovníctvo Cazenove s divíziou investičného bankovníctva, ktorú má J. P. Morgan v Británii. Podľa podmienok obchodu americká banka zaplatí 110 miliónov libier za akcie Cazenove.

Britský finančný ústav Cazenove sa po 181 rokoch vzdal svojej nezávislosti a spojí sa s americkou bankou J. P. Morgan Chase & Co. Spolupráca bude mať podobu spoločného podniku s názvom JPMorgan Cazenove a zlúči sa v ňom investičné bankovníctvo Cazenove s divíziou investičného bankovníctva, ktorú má J. P. Morgan v Británii.
Podľa podmienok obchodu, americká banka zaplatí 110 miliónov libier za akcie Cazenove. Cazenove and J. P. Morgan prispejú 50 miliónmi do spoločného podniku a zamestnanci a akcionári britskej spoločnosti získajú 340 miliónov libier ako časť obchodu. Šéf Cazenove David Mayhew, londýnsky najznámejší díler, získa 5,5 milióna libier za svojich 1,6 percenta akcií. Informovala o tom agentúra Reuters. Vo svojich 64 rokoch je Mayhew blízko k dôchodku, ale pre agentúru Bloomberg sa vyjadril, že ostane vo funkcii, kým sa obchod neukončí. "Neočakávam, že odídem skôr ako o dva tri roky," povedal Mayhew.
O nezávislosti Cazenove sa hovorí niekoľko rokov ako o rarite a dlho sa špekulovalo, kedy banka podľahne nájazdom silných finančných ústavov zo Severnej Ameriky. J. P. Morgan si výrazne upevní pozície na Britských ostrovoch a bude spravovať aktíva aj britskej kráľovnej Alžbete. Ta už dlho využíva maklérske služby práve v Cazenove. J. P. Morgan získa okrem správy peňazí britskej kráľovnej aj 43 blue-chipsových spoločností. Udržať si tieto spoločnosti je kľúčom k úspechu spoločného podniku. Jeden predstaviteľ na margo spoločného podniku uviedol: "Počkáme, ako sa budú veci vyvíjať a ako sa bude dariť. Z toho, čo sme dosiaľ videli, očakávame dlhotrvajúci vzťah s Cazenove."
Dohoda o vytvorení spoločného podniku je koncipovaná tak, že J. P. Morgan bude môcť britský ústav za päť rokov úplne prevziať. Vtedy totiž vyprší opčná dohoda, podľa ktorej môže J. P. Morgan kúpiť zvyšný podiel v Cazenove, keď bude chcieť, a rovnako môže Cazenove svoje zvyšné akcie Američanom predať.
Cazenove má vo svete povesť váženej inštitúcie, ktorá sa len koncom roka 2000 vyrovnala so svojou archaickou štruktúrou na báze partnerstva. Cazenove je pomerne malý a len málo diverzifikovaný ústav a nemá také výhody ako veľké investičné banky z USA, či už Goldman Sachs, Morgan Stanley alebo ďalšie.
Cazenove vznikla v roku 1823 a trh za jej prednosť považuje uzavretosť a prísľub absolútnej ochrany klientskych záujmov, najmä ich súkromia. Cazenove dlho nemala ani tlačový odbor a svoju nezávislosť pred nájazdmi konkurentov, prevažne z USA, bránila dosť dlho. Ani spojením s J. P. Morgan by Cazenove nemala prísť o atribúty, pre ktoré si ju klienti zvolili. "Budeme naďalej vystupovať ako nezávislá entita, ale pracovať v úzkej kooperácii s J. P. Morgan," povedal pre Reuters výkonný riaditeľ Cazenove Robert Pickering. Jej nezávislosť by teda mala zostať nedotknutá, banka však podľa dohody bude mať prístup k ponuke finančných produktov J. P. Morgan, k jeho kapitálu a k jeho medzinárodnej sieti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:09