StoryEditor

Poliaci znížili sadzby, koruna sa posilnila

28.04.2005, 00:00

Poľská centrálna banka včera znížila oficiálne úrokové sadzby o 50 bázických bodov na 5,5 percenta. Analytici očakávali miernejší pokles, keďže už ide o druhé zníženie v rade za sebou z dôvodu klesajúcej inflácie a spomalenia rastu ekonomiky.
Banková rada zároveň zmenila bias (signál centrálnej banky ohľadne prípadnej zmeny menovej politiky) na neutrálny z predchádzajúceho uvoľňovania. Znamená to, že centrálna banka už nepredpokladá ďalšie znižovanie úrokov a sadzby sú primerané ekonomickej situácii v krajine.
Doobeda sa poľský zlotý oproti euru postupne oslaboval z otváracích 4,2 na 4,24 PLN/EUR. Stiahol zo sebou aj meny okolitých krajín, ale len mierne. Po zverejnení hlasovania sa zlotý mierne posilnil.
Včera sa konečne zhodnotila koruna oproti zlotému a obchodovala sa pod 9,4 SKK/PLN. Je len otázka času, kedy by sa koruna mala zhodnotiť výraznejšie. Oproti euru sa slovenská mena spočiatku mierne znehodnotila, ale ku koncu obchodovania sa výmenný kurz nachádzal na 39,550/580 SKK/EUR teda lepšie ako v utorok. Česká koruna je stále ku slovenskej nadhodnotená -- 1,31 SKK/CZK, očakáva sa posilnenie slovenskej meny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:47