StoryEditor

Knižnica

01.02.2007, 23:00

Josef P. Ondok
Muklovský Vatikán
V knihe Muklovský Vatikán spomína českobudějovský kňaz, filozof a prírodovedec Josef Petr Ondok (1926 -- 2003) na dvanásť rokov strávených v komunistických väzeniach, kam sa dostal začiatkom 50. rokov za organizovanie fiilozoficko-náboženských vzdelávacích krúžkov pre študentov. Ondok podáva nielen cenné svedectvo o lágrovom živote kňazov, ale aj neobyčajne prenikavú a napriek opisovaným skutočnostiam často i humorne chápanú reflexiu muklovského údelu. Podľa autora ide o pokus "evokovať atmosféru života v krimináli v celkom konkrétnej podobe", o sprostredkovanie "pohľadu kľúčovou dierkou, ktorý by priblížil všetkých, aj tie najľudskejšie aspekty". Osobitné a originálne Ondokovo rozprávanie dopĺňa fotografická príloha a dokumenty o súdnom procese i priebehu autorovho väznenia.
CDK

Karel Riegel
Ekonomická psychologie
Ojedinelá publikácia na našom trhu je pokusom o premostenie ekonómie a psychológie, disciplín, ktoré sa dlho vyvíjali oddelene. Autor sa v priesečníku týchto vedných odborov pohybuje dlhodobo. V knihe mapuje vznik a vývoj ekonomickej psychológie, hľadá jej korene, a to v dielach zakladateľa ekonómie, v názoroch a videniach sveta predstaviteľov hlavných ekonomických škôl. Prináša tiež teoretické základy spojenia psychológie s ekonómiou. Objavuje "psychologické v ekonomickom", rozoberá hlavné ekonomické pojmy z hľadiska psychológie, špeciálne problémy ekonomickej psychológie, napríklad dane, dary, nakupovanie či sporenie. Časť knihy je venovaná ekonomike všedného dňa. Opisuje princípy dvoch hlavných pilierov ekonomiky -- domácností a firiem, spolu s hlavným prostriedkom ich spojení -- peniazmi.
GRADA

Fojtík Ivan
Čchi-kung
Čchi-kung zahŕňa rôzne spôsoby cvičenia, ktoré vychádzajú z ďalekovýchodnej tradície. Niektoré z nich majú základ v klasických spôsoboch bojového umenia, mnohé sa však zameriavajú skôr na zlepšenie zdravotného stavu a celkovej kondície. K nim patrí aj u nás v poslednom čase obľúbené tchaj-ťi-čchuan, cvičenie, ktoré sa nazýva meditácia v pohybe. V úvode je priblížená základná predstava čchi, teda energia, ktorej zložky jin a jang musia byť v rovnováhe, choroby sú potom vnímané ako porušenie tejto rovnováhy. K náprave sa dá prispieť aj masážami a cvičením. Kniha opisuje jednotlivé postupy, ktoré prispievajú k udržiavaniu zdravia a pohyblivosti od mladosti do vysokého veku. Autor uvádza, ktoré oblasti ľudského tela tieto cvičenia kladne ovplyvňujú a proti ktorým chorobám preventívne pôsobia. Na cvičenie nie je nutný veľký priestor ani mnoho času, dokážu však priaznivo ovplyvniť telesnú a duševnú stránku človeka.
Portál

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:36