21.07.2017, 16:40

Talian Andrea o slovenských zákazníkoch: Niektorí si veľa vypijú a potom sa nevedia kontrolovať

Andrea Ena prišiel na Slovensko v roku 2002 s priateľkou, ktorá pochádzala z Ružomberka. Tam aj začal podnikať v gastronómii, keďže videl možnosť ponúkať pod zub niečo z jeho rodnej krajiny.

Talian Andrea o slovenských zákazníkoch: Niektorí si veľa vypijú a potom sa nevedia kontrolovať
Zdroj: Andrea Ena

V tej dobe to však bolo ťažké. „Talianska kuchyňa nebola ešte až taká obľúbená, ako je teraz, a najmä nie každý bol ochotný niečo nové vyskúšať a zaplatiť viac za to, čo nepoznal. Po pár rokoch sa však ukázalo, že to bolo správne rozhodnutie,“ hovorí majiteľ reštaurácie U Taliana.

Po 2 a pol roku sa ich cesty s priateľkou rozišli, ona sa vrátila do Talianska a Andrea zostal na Slovensku. Ďalej investoval do nových a väčších priestorov priamo v centre mesta s kapacitou 80 miest.

Po 15 rokoch sa cíti na Slovensku skoro ako doma. „Skoro, lebo môj domov bude stále len jeden, a to je Sardínia. A myslím si, že tak by to aj malo byť, človek sa môže prispôsobiť, ale kultúra a zvyky ostávajú tie naše, domáce,“ vysvetľuje.

Prekáža mu zima a alkohol

Na Slovensku sa mu najviac páči pokoj a pohoda, ktoré v chaotickom Taliansku nezažijete. A čo naopak najmenej? „Možno tá zima, keďže na Sardínií aj v zime cez deň mávame vyše 20 stupňov,“ smeje sa.

Tiež mu prekáža, že sa tu pije príliš veľa alkoholu. „Niektorí ľudia sa potom nevedia kontrolovať, a pri našej práci to nie je príjemné “.

Talianska gastronómia je teraz podľa neho na Slovensku veľkým trendom. „Ľudia nemajú čas si doma navariť, tak radi zavítajú do reštaurácií častejšie ako v Taliansku. Máme zákazníkov, čo nás navštevujú aj dennodenne. Ale zároveň napríklad my Taliani chodievame viac večer von, na Slovensku sú niekde už o 17-tej hodine centrá miest prázdne."

Andrea veľmi rešpektuje zvyky a kultúru, ktoré sa udržiavajú v niektorých tunajších dedinách. Zlým zvykom Slovákov však podľa neho je, že sa veľmi ponáhľajú, keď prídu do reštaurácie. „My Taliani takí vôbec nie sme. Keď sa ideme najesť, tak máme čas, aby sme si v pokoji vychutnali obed či večeru. Tu sa naopak stáva, že už pri objednávke si niektorí zákazníci hneď pýtajú aj účet. Alebo napríklad ideme viacerí na večeru a dohodneme sa, že sa stretneme na mieste. Niektorí však začnú jesť ešte pred tým, ako ostatní prídu do reštaurácie. V Taliansku by sa toto nestalo," porovnáva.

Rozbieha nový projekt v Bratislave

Sardínčan obľubuje tradičné slovenské koliby. „Mám veľmi rád bryndzové halušky a pirohy, ale aj guľáš, bravčové koleno alebo orieškové lievance. Niektoré koliby však ponúkajú aj pizzu a jedlá, ktoré tam nepatria. To je už zlé, lebo chcú robiť všetko možné a potom je to o ničom.“

Andrea navštívil okrem Liptova, kde momentálne žije, aj východ našej krajiny. Odtiaľ mu najviac učarovali Košice. V Bystrici má tiež veľa kamarátov a v Trenčíne pozná ďalšieho Sardínčana, ktorý tiež vlastní reštauráciu.

„Musím sa však priznať, že sa mi viac páči na západe, lebo je tam viac života a možnosti a mám to aj bližšie do Talianska. Teší ma, že sa odtiaľ môžem za pár hodín dostať domov a aj preto máme v pláne do konca roka otvoriť v Bratislave veľký projekt,“ prezrádza.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.