StoryEditor

Ako kúpiť lacnú letenku, hotel či vstup do múzea? S našimi radami ušetríte stovky eur

To, čo v týchto mesiacoch riešia mnohí z nás, je dovolenka. Chceme, aby splnila naše očakávania, no zároveň bojujeme s cenou. Ako ušetriť? Poradia nám známi cestovateľskí blogeri.

Doprava, ubytovanie či mestské poplatky – to všetko niečo stojí a nikdy nezaškodí vypočuť si názor odborníkov, ktorí poznajú spôsoby, ako na tom ušetriť. Najmä, ak sa niekam vyberiete na vlastnú päsť. 

Letenky

Janka Schweighoferová, autorka cestovateľského blogu travelhacker.blog radí sledovať akcie vyhľadávačov leteniek, napríklad Kayak alebo Skyscanner. Najlepšie ceny sú podľa jej štatistík 4 až 6 týždňov pred odletom. „Letenka vás vyjde najdrahšie, ak si ju budete kupovať približne týždeň pred odletom. Nemá zmysel ju riešiť ani dlhé mesiace vopred, vtedy sú ceny tak isto drahé,“ radí Janka.

Ceny idú dole aj vtedy, keď ste flexibilní a netrváte na konkrétnom dátume odletu. Pri zorientovaní sa vám pomôžu tieto weby:
kadetade.com
zaletsi.cz
letenkyzababku.sk
Faceboková skupina Tour De Svet

Pre odlety z celej Európy odporúča Janka sledovať fly4free.com, prípadne český agregátor letenkových akcií flightor.com.

Autori stránky travelistan.sk Martin Navrátil a Marta Rajková odporúčajú, že ak si chcete kupovať letenky do vzdialenejšej destinácie, treba to niekedy urobiť aj s polročným predstihom.

„Cestovať za výhodné ceny sa dá, ale treba plánovať. Mnoho ľudí cestuje v období leta, Vianoc, letných prázdnin či Nového roka. Vtedy bude cestovať spolu s vami pol Európy,“ hovorí cestovateľské duo.

„My vždy plánujeme dopredu a nikdy nás letenky nevyšli draho. Napríklad pri lete na Nový Zéland sme dostali letenku s renomovanou leteckou spoločnosťou za 631 Eur a pritom letenky sa tu pohybujú v cenových reláciách od 900 Eur“.

VIP kartičky

Alexandra Kováčová ponúka svoje cestovateľské tipy na stránke crazysexyfuntraveler.com. Pri návšteve veľkomiest odporúča vopred na internete pozrieť, či majú určitú zľavovú VIP kartičku. „Naposledy som ju využila napríklad v Štokholme, a to Stockholm card, a CityPass v New Yorku a v mnohých ďalších mestách v USA,“ hovorí blogerka.

Ak plánujete navštíviť hlavné mestské atrakcie, tieto kartičky Vám ušetria nielen peniaze, ale aj čas. Stačí si kartičku buď kúpiť v infocentre alebo na internete a vopred si aj rezervovať vstupy na atrakcie na určitý deň či dokonca čas. „Takto som sa v New Yorku sa vyhla dlhému radu na Empire State Building a išla som vďaka kartičke rovno nahor,“ prezradila Alexandra. Crazy Sexy Fun Traveler/Facebook

Obdobie na cesty

Martin a Marta z travelistan.sk si vždy zisťujú, kedy je najvhodnejšie obdobie na cesty. „Veľa cestovateľov si kupuje lacné letenky, ale sem tam platí - lacné = obdobie dažďov či hurikánov. Preto vždy si pozrite, kedy je vhodné obdobie na cesty,“ upozorňujú.

Vízové podmienky si nezisťujte na sociálnych skupinách, ale priamo na veľvyslanectve. „Napriek tomu, že nepotrebujeme víza do viac ako 100 krajín, podmienky sa neustále menia. Dnes platí, že keď zavoláte priamo na veľvyslanectvo, veľmi ochotne vám pomôžu “.

Na samotnom mieste sa dá ušetriť. V mnohých krajinách sa dá prenajať auto. „ Väčšinou je to za zhruba 30 eur na deň. Ste nielen flexibilní, ale aj viac vidíte. Aj tu platí rezervovať si auto čím skôr. Ako napríklad Island, Nórsko či Nový Zéland. Auto je lacnejšie, keď ho vrátite v tej istej lokalite, kde ste si ho požičali. Takisto pozerajte, či auto má v cene neobmedzené kilometre,“ radí travelistan.sk. Travelistan/Facebook

Ubytovanie

Niektoré krajiny majú v náture zjednávanie. „My si najprv zistíme, čo koľko stojí od miestnych a podľa toho sa riadime. Veľa miestnych už má osvedčenú formulku. 'Daj, koľko uznáš za vhodné' a pritom sa v duchu orientujete podľa našich slovenských cien, ktoré sú niekedy vyššie ako v danej krajine“.

Na ubytovaní sa dá ušetriť napríklad tak, že rôzne hotelové prehliadače ako napríklad booking.com majú rôzne vernostné programy a pri každej 5 rezervácií máte minimálne 10 percent dole.

„Pri samotných výletoch v danej destinácii, ak hovoríme o Európe, sa vždy dá dostať lokálnou dopravou. Veď aj miestni tam cestujú a tí vám poradia,“ uzatvárajú Martin a Marta.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:03