Tony Baines
StoryEditor

Angličan Tony: Slováci sú menej otvorení, ale aj menej agresívni ako moji krajania

16.06.2017, 20:51
Angličana Tonyho Bainesa priviedla na Slovensko pred desiatimi rokmi jeho slovenská priateľka, s ktorou sa stretol vo Veľkej Británii.

„Prišli sme sem, aby sme tu budovali spoločný život, bohužiaľ to medzi nami nefungovalo. Rozhodol sa však v našej krajine zostať, pretože sa mu zapáčila práca učiteľa angličtiny a našiel si tu skvelých priateľov, slovenských aj zahraničných.

Najmenej sa mu u nás pozdáva infraštruktúra ciest, hoci sa to podľa neho pomaly zlepšuje. Najviac si naopak pochvaľuje, že sa tu cíti veľmi bezpečne a ľudia sú priateľskí a nápomocní.

„Myslím, že hlavným rozdielom medzi Slovenskom a Veľkou Britániou je, že Slováci sú konzervatívnejší, menej otvorení a sebavedomí, ale mladá generácia je v tomto iná. Zároveň sú však menej agresívni. Teda okrem jazdenia,“ dodáva s úsmevom.

Samozrejme, náklady na bývanie tu sú úplne iné ako v Británii, ale aj mzdy sú nižšie. „Celkovo by som povedal, že tu mám dobrú životnú úroveň, možno lepšiu, než by som mal vo svojej rodnej krajine,“ vraví.

Okrem Bratislavy videl aj veľa ďalších slovenských miest od západu až po východ. Navštívil aj Západné Tatry, Chopok, Slovenský raj či Terchovú. Je to taká krásna krajina s úžasnou prírodou. Naozaj sa mi páčil celý môj prieskum Slovenska a stále je ešte veľa miest, v ktorých som nebol.“

Niektoré veci v obchodoch sú podľa neho lacnejšie a iné zas drahšie. „Napríklad oblečenie je tu dosť drahé a potreby do domácnosti môžu vyjsť viac ako v iných krajinách. Jedlo a nápoje v reštauráciách sú však oveľa lacnejšie. Pivo je takisto oveľa lacnejšie ako v Británii,“ hovorí Angličan.

Kvalita služieb sa od jeho prvej návštevy Slovenska v roku 2001 dramaticky zlepšila. „Bývam v Bratislave od roku 2007 a musím povedať, že kvalita potravín sa zlepšila, ale nie je to taký vysoký štandard ako v niektorých iných hlavných mestách alebo mestách v celej EÚ.“

Tony priznáva, že nie je veľkým fanúšikom slovenských jedál v reštauráciách. „Vyhľadávam viac miesta s medzinárodnou kuchyňou. Ale keď to porovnávam s domácim jedlom, som vždy spokojný." Má rád buchty alebo kapustnicu a slovenské polievky sú podľa neho fantastické.

01 - Modified: 2020-01-23 09:31:05 - Feat.: - Title: Ukrajincov práca u nás láka. Ich počet sa takmer zdvojnásobil 02 - Modified: 2019-03-08 11:01:00 - Feat.: - Title: Zliberalizovanie zamestnávania cudzincov 03 - Modified: 2017-07-14 17:01:51 - Feat.: - Title: Prekáža mi populistický prístup Slovenska k menšinám. Aj to, ako ich médiá využívajú, hovorí Egypťan Mohammed 04 - Modified: 2017-04-21 12:12:37 - Feat.: - Title: Milujem to tu. Bratislava je zasľúbená krajina, odkazuje Mexičan Daniel 05 - Modified: 2016-10-21 12:30:23 - Feat.: - Title: Ukrajinka na Slovensku chváli našu krajinu: Buďte radi, že máte zdravotné odvody
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:41