StoryEditor

Pozrieť sa žralokovi do očí a dobyť pirátsku loď

31.05.2017, 00:00
Súčasný aj pradávny podmorský život.

Ako vyzerá podmorský život? Ako tento život vyzeral pred tisíckami rokov? Na otázky, ako vyzerali počiatky našej planéty, odpovedá Sea Park v Sarbsku, ktorý sa nachádza len 10 kilometrov od krásnych pláži Łeby.

Je to najväčší rekreačno-edukačný park na severe Poľska venovaný moru a oceánom, dejinám a kultúre Pomoranska.

V prehistorickom oceanáriu 3D s kinom 5D, ktoré spája paleontológiu s najmodernejšími vizuálnymi technikami, sa návštevníci môžu postaviť zoči-voči stvoreniam, ktoré plávali vo vodách našej planéty pred miliónmi rokov.

Sea Park Sarbsk

​Masívny, okolo 20 metrov dlhý megalodon, podobajúci sa na rybu mosasaurus, liopleurodon s takmer 30 cm dlhými zubmi, ako aj plesiosaurus, ktorý sa vyznačuje dlhou šijou, sú len niektoré z vyhynutých morských stvorení, ktorých reprodukcie v prirodzenej veľkosti prezentuje Sea Park.

Skutočné miery cicavcov, rýb a vtákov boli dodržané aj v časti parku makiet, kde sa návštevníci môžu pozrieť do očí mante, postaviť sa doprostred stáda tučniakov a dotknúť sa veľkých mrožích klov.

Nie je to však jediný park v rámci Sea Parku. Park miniatúr majákov ponúka prechádzku pozdĺž celého poľského pobrežia za jeden deň a lanový park Malého piráta je skvelým miestom pre detské šantenie.

Na ratolesti vo veku 6 – 12 rokov čaká Háj malého piráta, kryté detské ihrisko v replike historickej vojenskej lode. Druhou loďou, kde si môžu vyskúšať svoje sily aj dospelí, je Vrak naopak. Vďaka odvrátenej perspektíve, ako aj špeciálnym efektom je replika švédskej galeóny, potopenej v 17. storočí počas poľsko-švédskej vojny, skutočným testom odolnosti.

Tomasz Iwański

​Sea Park je nielen centrum bájnych predstáv o minulosti Baltského mora. Podobne ako vo fokáriu na polostrove Hel, aj tu môžu deti pozorovať kŕmenie a tréningy tuleňov.

Na ceste zo Sea Parku nezabudnite zablúdiť do neďalekého Słowińského národného parku. Okrem vzácnej flóry a fauny, lesov, močiarov a rašelinísk sa tento chránený park vyznačuje jedinečnými pohyblivými pieskovými dunami, vďaka ktorým je nazývaný poľskou Saharou.

Słowińský národný park

M. Cieszewski / Poland.pl

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:07