StoryEditor

Gdansk a Gdynia – baltské twin cities

29.05.2017, 12:00
Autor:
(msa)(msa)
Pobyt pri Baltskom mori treba začať v Gdansku, a to z mnohých dôvodov. Po prvé, je to pekné mesto plné malebných ulíc, uličiek, zákutí a úžasných kostolov.

 Je to tiež hlavné mesto jantáru, zlata severu. Výrobky z neho stále vzbudzujú obdiv. Bez Gdanska je ťažké porozumieť dejinám Poľska a Európy. Práve na území dnešného Gdanska zahynul v roku 997 mučeníckou smrťou sv. Vojtech, patrón Poľska a Čiech, ktorý bol zavraždený pohanskými Prusmi. Rozvíjal sa tu pobaltský obchod a v 13. storočí bol Gdansk najväčším prístavom v Baltskom mori. Práve v Gdansku padli prvé výstrely, ktorými sa 1. septembra 1939 začala 2. svetová vojna. A práve tu sa v roku 1980 zrodilo hnutie Solidarita, po poľsky Solidarność, ktoré začalo proces pádu komunizmu.

Po vstupe do Starého Mesta sa treba kráľovskou cestou vybrať na Dlhý trh (Długi Targ), zastaviť sa pred Dvorom Artuša – radnicou Gdanska, aby ste odhalili bohatstvo multikultúrnosti tohto mesta. Nad riekou Motlava určite navštívte Národné námorné múzeum, ktoré je umiestnené v najstaršom zachovanom prístavnom žeriave v Európe a starom parníku Sołdek, postavenom hneď po ukončení vojny. Neďaleko sa týči Bazilika Najsvätejšej Panny Márie, ktorá je najväčším kostolom v Európe postaveným z tehál. Vo vnútri baziliky je vystavená kópia monumentálneho obrazu z 15. storočia Posledný súd od Hansa Memlinga.

Neďaleko centra mesta sa nachádza Európske centrum Solidarity pripomínajúce udalosti, ktoré zmenili tvár východnej Európy a zároveň predstavujúce moderné kultúrne centrum. Na turistov čaká v Gdansku celý rad kultúrnych atrakcií. Spomeňme Medzinárodný mozartovský festival, Gdanský festival zvonkohry, Medzinárodný festival pouličných divadiel a pouličný Jarmok sv. Dominika.

Skvelé renomé získali aj koncerty z cyklu Priestor slobody (Przestrzeń Wolności), v rámci ktorých tu vystupovali také hviezdy, ako Jean Michel Jarre, David Gilmour či Rod Stewart. Zo Starého Mesta sa dá rýchlo dostať na pláž električkou, alebo len za 25 minút pohodlne vláčikom do Sopotu. Tam si treba ísť pozrieť najdlhšie drevené mólo v Európe, ktoré pozýva na kilometer dlhú prechádzku ponad more. Pekné pláže a hrdé pobrežné útesy vedú do Gdynie, ktorá sa považuje za hlavné mesto Poľska v plachtení – konajú sa tu nielen regaty na tej najvyššej úrovni, ale raz za niekoľko rokov aj stretnutia najznámejších svetových jachtárov.

V Gdyni sa nachádzajú aj jediné múzeá v Poľsku – Múzeum vojenského námorníctva a Múzeum emigrácie. To druhé sa nakoniec nie náhodou nachádza v niekdajšom námornom prístave, z ktorého boli v medzivojnovom období vypravované transatlantické lode. Kotví tu aj najstarší zachovaný torpédoborec, ktorý bojoval počas 2. svetovej vojny – ORP Błyskawica, ktorý dnes plní úlohu múzea, a vedľa neho Dar Pomorza – slávna Biela Fregata, dnes už storočná, bývalá školiaca plachetnica poľskej obchodnej flotily. Je to mesto, ktoré miluje a je milované filmom, divadlom, hudbou a dizajnom, a nebráni sa ani iným oblastiam umenia. Veľkú popularitu získavajú festivaly ako Open’er – viacnásobný laureát európskej ceny na najlepší veľký festival, neopakovateľná Globaltica – Festival svetových kultúr či Filmový festival, ktorý je najdôležitejšou udalosťou vo svete poľského filmu. Zážitok z pobytu v Gdansku, Sopote a Gdyni, v skratke z Trojmesta, sa určite oplatí obohatiť o výlet loďou na nádherný polostrov Hel, ktorý môžeme smelo nazvať kúskom zeleného raja v mori.

(ps)

Jantár – zlato severu

Jedno z najmladších gdanských múzeí bolo otvorené v roku 2006. Ako nové oddelenie Historického múzea mesta Gdansk sídli v priestoroch zoskupenia historických, renesančnogotických budov, nachádzajúcich sa pred vstupnou bránou ulice Długej (Mučiareň, Krk a Väzenská veža), ktoré sú na začiatku tzv. Kráľovskej cesty, v centre križovatky turistických trás mesta. Jantár sa spája hlavne s pobaltskou oblasťou, kde sa nachádzajú ložiská tejto nerastnej suroviny. Vďaka historickej tradícii mesto Gdansk ašpiruje na svetové mesto jantáru, je to miesto, ktoré je po stáročia spojené s touto nerastnou surovinou. Obyvatelia Gdanska, ako aj ostatní turisti, môžu nasýtiť svoj zrak fantastickými jantárovými pamiatkami, a popritom si prezrieť aj priestory bývalej Väzenskej veže a Mučiarne. Z poľských pobaltských miest je spracovanie jantáru charakteristické hlavne pre mesto Gdansk. Preto práve tu vzniklo aj múzeum jantáru. Každý, kto má rád pekné veci, si tu príde na svoje.

(ac)

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:18