StoryEditor

Zabudnite na Chorvátsko. Táto krajina cenou a možnosťami pokorila top európske destinácie

30.05.2017, 22:13
Autor:
ipip
Pri výbere dovolenky mnohokrát rozhoduje u Slovákov najmä cena. Správa, ktorá poteší tých šetrnejších dovolenkárov, je že tento rok nebude dominovať len Chorvátsko.

Podľa viacerých svetových médií, ako je Independent, Telegraph, The Sun, Daily Mail, Daily Star či BBC, je najlacnejšou voľbou roku 2017 jednoznačne Bulharsko.

V rámci denníkov sa porovnávali v 19 štátoch náklady vynaložené na bežné nákupy či stravovanie, ktoré absolvujeme na dovolenkách takmer všetci: šálka kávy, fľaša piva, plechovka koly, pohár vína, fľaša minerálnej vody, opaľovací krém, odpudzovač hmyzu, noviny, tri večere pre dvoch, vrátane fľaše vína a dvojchodového obedu pre dvoch.

V hodnotení jednoznačne vyhralo Bulharsko a v galérii vám predstavíme dovolenky v rámci Európy, od najdrahšej po najlacnejšiu.

Zabudnite na Chorvátsko, teraz je v kurze Bulharsko

„Je to tu lacné a všade vládne dobrá nálada, napriek tomu, že tu ešte cítiť vplyv zašlej komunistickej éry, ktorú pozorujeme na architektúre betónových a masívnych konštrukcií budov,“ uvádza Adrian Bridge pre Telegraph Travel po návšteve letoviska Varna, severne od Slnečného pobrežia.

„Ale napriek tomu sú tu pekné kaviarne a reštaurácie. Vypili sme pár pív (v prepočte 1,51 eura pre dvoch) a objednali sme si ryby, mimochodom čerstvé priamo z Čierneho mora. Potešil nás aj šalát, typický pre túto oblasť z paradajok, uhoriek, olív a fety.“

Ďalšie atrakcie mesta Varna zahŕňajú krásne Sea Gardens, podľa vzoru barokových palácových záhrad zámku Schönbrunne a Belvedere vo Viedni. Sa zmienku ale stojí určite aj katedrála Nanebovzatia, divadlo v prírode, akvárium, zoologická záhrada, planetárium, "bizarné" malé námorné Múzeum, dobre zachované staré mesto a samozrejme aj samotné more:

„Ponoril som sa a zažil som čudnú sladkosť Čierneho mora," spomína Bridge. „Sotva som v nej cítil soľ." Stále tu dominuje prístav a okrem množstva žeriavov sa tu nachádza aj veľa nákladných lodí.

Robert Nurnden, bývalý obyvateľ Bulharska, odporúča zase ďalšie pobrežie Čierneho mora: Sozopol.

„Veľmi pokojné miesto, kam radi chodia ´pártychtivé´ skupinky mladých zo Sofie, rovnako ale aj tí, ktorí hľadajú pokoj a pohodlie," hovorí. Takpovediac staromódne staré mesto ponúka mnoho možností stravovania v reštauráciách a v baroch na pobreží, pričom môžete sledovať, ako slnko zapadá nad Áziou. Smerom na juh sa tiahnu pieskové pláže, ktoré smerujú až do Turecka.

Na severe zase slnečné pláže lákajú turistov a domácich, ktorí si tam užívajú párty 24 hodín denne. Zachovalý 1800-ročný štadión sa nachádza neďaleko hlavnej pešej zóny a ponúka tak návštevníkom pohľad do minulosti, takisto ako staroveký amfiteáter, ktorý slúži na predstavenia, divadlo, operu alebo koncerty.

Staré mesto, zaplnené bulharskými renesančnými domčekmi po oboch stranách vydláždených ulíc, je doplnené sieťou drobných reštaurácií s umeleckými galériami s výhľadom na pohorie Rodopy, orientovaným na juh.

Čo neminúť v Bulharsku?

  • Kazanlak

Bulhari pomerne rýchlo objavili svoje trakčné dedičstvo a toto je presne to miesto, kde to máte možnosť vidieť. Jeden z najzákladnejších európskych národov zanechal úžasné dedičstvo relikvií, podobne ako Egypťania hieroglyfy a historickú tradíciu uctievania kultu smrti.

V samotnom meste leží Kazanlakská hrobka, ktorá je vlastne pohrebnou komorou so stenami zdobenými freskami, ktoré dýchajú minulosťou. V údolí Tráckých kráľov sa nachádza viac miest, ktoré sú obohatené kultúrou v podobe sôch a malieb.

Ale určite netreba premeškať jedinečný festival ruží. Koná sa v prvom júnovom týždni a počas neho sa za úsvitu trhajú damašské ruže – z nich sa vyrába veľmi cenný olej, ktorý sa používa na výrobu parfumov po celom svete.

  • Sozopol

Najkrajšie z bulharských čiernomorských letovísk, ktoré dokáže plne uspokojiť nároky mladých ľudí, prichádzajúcich zo Sofie, ale aj tých, ktorí hľadajú niečo upokojujúcejšie. Staré mesto dýcha nostalgiou a eleganciou a ponúka možnosť vychutnať si skvelú domácu kuchyňu v reštauráciách a baroch, kde počas večere môžete sledovať západ slnka nad Áziou.

  • Bansko

Táto starodávna osada sa nachádza deväť tisíc stôp pod Pirinskými horami. Obyvateľstvo je známe svojou tvrdošijnou, zúrivou a nezávislou povahou, ktorej dôkazom je aj fakt, že ani mocným a skúseným Osmanom sa nepodarilo obyvateľstvo Banska pokoriť, na čo sú oni právom hrdí.

V dnešnej dobe je toto mesto obľúbeným lyžiarskym strediskom a domovom jedného z najkrajších a obľúbených golfových kurzov. Keď sem zavítate v lete, obklopí vás záplava kvetov a vegetácie, až kým vás cesta nezavedie k druhému najvyššiemu vrcholu Bulharska, Mont Vihrenu. V septembri sa tu zase koná medzinárodný jazzový festival, ktorý ročne priláka tisícky priaznivcov.

  • Koprivshtitsa

Práve tu prebehol boj o nezávislosť od "tureckého jarma", ktorý začal v roku 1876. Bulhari dodnes ctia a uznávajú toto miesto a mesto má významnú pozíciu v histórii národa. Toto malebné mestečko s polovičnými drevenými budovami, ktoré strážia pohorie Sredna Gora je rozdelené riekou Topolnitsa a pravidelne hostí dôležité hudobné a folklórne festivaly.

Preto tieto miesta a výnimočné ceny je Bulharsko cenovým, ale aj zážitkovým snom dovolenkárov.

01 - Modified: 2017-05-04 20:19:03 - Feat.: 0 - Title: Dvakrát rozmýšľajte kam na dovolenku. Naobľúbenejšie destinácie ohrozuje terorizmus 02 - Modified: 2017-05-20 10:02:02 - Feat.: 0 - Title: Na Chorvátsko nedáme dopustiť. Druhú najobľúbenejšiu destináciu však uhádne málokto
01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:10