Príjemný hotel na ostrove Cayo Guillermo.Lidovky.cz/Lívia Kocnárová, HedvabnaStezka.cz
StoryEditor

Cesta na Kubu po smrti Fidela Castra môže byť vaším životným rozhodnutím

Ako sa mení Kuba po smrti Fidela Castra a uvoľnenie vzťahov s USA? Aká je Kuba z cestovateľského pohľadu? Po návrate z pracovnej cesty na Kube prinášam nové informácie pre nadšených cestovateľov a záujemcov o zájazdy práve do tejto jedinečnej exotickej destinácie.

Na Kubu som sa vydala koncom januára spontánne, pretože som mala pocit, že opäť potrebujem mať svoj vlastný názor na krajinu. A hoci ju za tie roky dobre poznám, v súčasnej dobe skutočne prechádza veľkými zmenami. V galérii sa pozrite ako vyzerá život na Kube teraz.

​Mediálna masáž o novo zavedených leteckých linkách z USA na Kubu alebo exporte prvých kontajnerov z Kuby na Floridu či zlacnenie pripojenia na internet ma natoľko ovplyvnili, že som sa rozhodla čo najskôr odletieť, píšu Lidovky.cz. Zájazdy na Kubu organizujem už 12 rokov a na Kubu cestujem už 17 rokov, teda mám tam svojich priateľov, ale aj obchodné kontakty. Som v spojení na diaľku s Kubou každý deň, napriek tomu je niekedy nutné vycestovať a mať oči otvorené, ak chcem byť objektívna. Čo je teda nové na Kube?

Rekordný počet turistov

Áno, Kuba vlani privítala štyri milióny turistov. Veľký nárast turizmu možno pozorovať predovšetkým v Havane, kam mieria výletné lode, ktoré tam zakotvia na pár dní (maximálne štyri dni). Nádherné centrum Havany láka turistov na rozhliadnutie sa po koloniálnej architektúre a jedinečnej atmosfére bezpečného mesta, ktoré je vyhlásené už druhým rokom za 7. najkrajšie. V skutočnosti turisti využívajú len pár miestnych služieb (napr. prehliadka Havany starým americkým kabrioletom, sprievodcovské služby či ľahké občerstvenie), pretože väčšinu podstatných služieb majú už zabezpečenú na lodiach, kde sú ubytovaní.

Výletné lode môžu tiež kotviť v meste Cienfuegos v karibskom mori a v Santiago de Cuba. Podobná situácia je vo Varadere a na ostrovoch Cayo Coco, Cayo Santa María, kam jazdia tradične za oddychom predovšetkým Kanaďania, Nemci, Briti, Francúzi, Španieli, Mexičania a Argentínčania. Nezadržateľne pokračuje výstavba nových hotelov a navyšujú sa ubytovacie kapacity. Pokiaľ ale zavítate do iných miest (Camaguey, Cienfuegos, Santa Clara, Baracoa) stretnete naozaj len hŕstku cudzincov. Nemusíte sa báť, že by ste na Kube narážali do seba či do ďalších turistov, naopak. Na niektorých miestach ostatných turistov budete skôr hľadať, tak ako ja na svojej nedávnej ceste.

Ako sú na tom Kubánci

Konečne bohatnú! Ale len niektorí. Blahobyt si zlepšujú predovšetkým Kubánci, ktorí majú možnosť súkromne podnikať v oblastiach poskytovania služieb a v sfére cestovného ruchu (súkromné penzióny, reštaurácie) či v oblastiach, ktoré na cestovný ruch nadväzujú (rybárčenie, záhradníctvo, súkromné farmárčenie - predaj ovocia a zeleniny do hotelových reťazcov). A tí ostatní Kubánci? Tí, čo pracujúci v zdravotníctve, školstve, štátnej sfére sa lepšie nemajú. Možno vďaka úplatkom svojich klientov im trošku vzrástol ich životný štandard, ale aj tí musia ďalej podplácať svoje lekára a predajcu potravín, skupovať jedlo pod pultom, aby si zachovali štandard, ktorý im ich štát ešte nedávno ponúkal. Dnes už ako úplatok nestačí plechovka piva, ale je nutné priniesť peniaze.

Objektívne musím povedať, že kubánsky štát sa snaží korupcii potlačiť, ale s vynaliezavou mentalitou Kubáncov je to veľmi ťažké. Každý nový zákon a nariadenie má nejakú medzierku. Napríklad v súčasnej dobe sa štát snaží potlačiť korupciu v oblasti predaja nehnuteľného majetku. Je bežné, že advokát si za svoju službu pri predaji nehnuteľnosti vypýta niekoľkonásobok, než to, čo dostane predajca nehnuteľnosti. Tieto "poplatky" nikdy nepodľahli zdaneniu. Štát sa snaží vybudovať štátnu agentúru, ktorá by mala dohľad nad predajom nehnuteľností a všetok predaj by sa realizoval touto cestou. A tak je to napríklad aj s reguláciou predaja textílií a ďalších.

Odporúčania pre potenciálnych turistov, ktorí sa na Kubu chystajú prvýkrát

  • Doprava

Je jedno, akým druhom turistov ste- nejazdite na Kubu bez vopred zaistených služieb. Inak by ste sa mohli stretnúť s tvrdou realitou. Možno nezoženiete dopravný prostriedok, ktorým by ste sa mohli pohybovať (automobily sú často rozpožičané). Termín ´mimo sezóny´ už na Kube vymizol, pretože prevažnou klientelou autopožičovní sú emigrovaní Kubánci, ktorí jazdia na návštevu za svojimi príbuznými. Taxíky sú drahé, oplatí sa vám dohovoriť sa s taxikárom, pokiaľ cestujete viac ako štyria. Pravidelné autobusové linky sú často vypredané už dva dni pred odchodom. Dopravná situácia pre turistov je taká zlá, že predaj lístkov sa ponúka cez štátnych ´tour operátorov´ a cestovné kancelárie. Je veľká škoda tráviť 14 dní dovolenky zháňaním dopravného prostriedku v takej krásnej krajine akou je Kuba.

  • Stravovanie

Stravovanie je problematické, predovšetkým preto, že na Kube neexistuje možnosť stravovania sa tzv. „street food“. Videla som na vlastné oči, keď sa do kubánskej kaviarne prirútili dve turistky a prosili o pol dvanástej na obed o raňajky, pretože nemohli nikde nič na jedenie zohnať. Zdá sa to prehnané, ale je to tak. Pre turistov je najlepšie stravovanie v súkromí - legálne prevádzkovaných penziónoch - kde si majitelia predajom večerí privyrábajú. Tí majú zaistené pravidelné dodávky surovín a navyše si musia strážiť čerstvosť potravín. Pretože ak nastane problém, navštívi majiteľa kontrola z hygienickej stanice. V reštauráciách sa kvalita surovín prakticky nekontroluje a mraziace vozidlo som na Kube snáď nikdy nevidela.

Bohužiaľ pomaly miznú z ulíc aj predajcovia čerstvých citrusových plodov a exotického ovocia. Predovšetkým preto, že dopyt reštaurácií a hotelov po surovinách je väčší a väčší. Teda na desiatu si lahodný malý banán dáte už len výnimočne. V sezóne je však dostatok šalátu, paradajok a cibule, ale z toho sa asi turista veľmi nenaje.

  • Ubytovanie

Najistejšie je ubytovanie v súkromí. Má mnohé výhody: domáce zázemie, informácie od majiteľov, vo väčšine penziónov aj kvalitné služby. Mnohých turistov prekvapí, že rezervácia online v konkrétnom rezervovanom penzióne nemusí vyjsť. Po príchode sa bežne stáva, že vás majiteľ odvedie k susedom. Tak to na Kube tradične chodí a asi ešte dlho bude trvať, než sa tento zlozvyk zmení.

Nie všade sa však dá ubytovať v súkromí. Napríklad na ostrovoch, kde si môžete oddýchnuť na nádherných plážach, sa ponúka len ubytovanie v hoteloch. Odporúčame rezervovať si ubytovanie čo najskôr, v žiadnom prípade neodporúčame vybavovať ubytovanie na mieste na poslednú chvíľu: na recepcii zaplatíte mnohonásobne viac, než ak si zakúpite ubytovanie vopred. Kuba už lacnou exotickou destináciou bola v minulosti, dnes už táto predstava neplatí.

Fenomén booking.com a rezervácie áut cez internet

V poslednej dobe sa doslova roztrhlo vrece s rezervačnými systémami cez internet. Aj Kuba sa snaží držať krok s novými technológiami, avšak úprimne musím povedať, že rezervácia služieb cez internet nie je vždy bezproblémová a Kuba sa má ešte veľa čo učiť. Autopožičovne síce na svojich portáloch ponúkajú automobily, ale po polhodinovom klikaní zistíte, že autá nie sú k dispozícii. Podobne to môže byť s niektorými hotelmi. Často sa stáva, že volajú klienti, že sa im cez internet nedarí zohnať auto alebo hotel v Havane. Preto ešte stále platí, že najspoľahlivejšie je objednanie služieb cez kubánskych štátnych operátorov a preverené agentúry.

Také sú patálie a realita pri cestovaní po Kube, ktoré môže zažiť nepripravený turista. Napriek tomu si môžete cestovanie skvelo užiť, keď viete, ako cestu po Kube zrealizovať. Budete pripravení na úskalia, ktoré k tejto krajine patria. Zároveň by ste mali vedieť, za čím idete a čo od návštevy Kuby očakávať. Stále platí, že pobyt na Kube môže byť pre vás obohacujúcim zážitkom a možno aj vašou životnou dovolenkou. A platí aj to, že davy amerických turistov tam nie sú a v uliciach stále neuvidíte Starbucks ani Mc'Donalds.

01 - Modified: 2017-04-23 20:14:31 - Feat.: 0 - Title: Krása Čiernej hory: Navštívte mesto, o ktorom veľa ľudí ani netuší
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:11