Felix Miletich
StoryEditor

Viedenčan Felix: Obdivujem ľudí v Bratislave, vyžiť zo slovenského platu nie je jednoduché

31.03.2017, 19:10
Rakúšan Felix Miletich pôsobí v Bratislave už štyri roky ako vedúci oddelenia námornej prepravy v logistickej spoločnosti Schenker. Predtým pracoval v centrále tejto firmy vo Viedni. Ako hovorí, jeho začiatky v našej krajine vôbec neboli ľahké.

A to aj kvôli tomu, že neovládal slovenský jazyk. „Celá komunikácia musela prebiehať v angličtine a bolo to naozaj ťažké, pretože zamestnanci boli spočiatku veľmi rezervovaní. Nevedeli, čo to pre nich znamená, že príde človek z centrály. Situácia bola dosť zlá, pretože už rok nemali žiadneho nadriadeného. A vtedy tam príde Rakúšan, ktorý nepozná krajinu, miestnu situáciu a trh, tak si viete predstaviť, že sa ľudia obávali toho, čo ich čaká,“ hovorí o svojich prvých dojmoch z cudziny.    

Obrovské rozdiely medzi Slovenskom a Rakúskom

Myslel si, že keď je Viedeň od Bratislavy vzdialená len 50 kilometrov, rozdiel medzi slovenským a rakúskym trhom bude minimálny. „To bolo moje očakávanie, ale po dvoch mesiacoch som prišiel na to, že ich vôbec nemôžete porovnávať. Sú tu obrovské organizačné rozdiely, aj čo sa týka logistiky. Mám pocit, že zákazníci na Slovensku nemajú žiadnu vernosť. V Rakúsku totiž funguje dlhodobá spolupráca medzi jednou spoločnosťou a špeditérom a stále dostávate možnosť dorovnať cenu. Na Slovensku stačí, že je to trošku drahšie a spoločnosť už mení špeditéra. Tu je totiž najdôležitejšia cena a až potom sa pozerá na kvalitu,“ vysvetľuje Felix.

Bratislavu vníma ako malé milé mestečko s pekným centrom. Najväčším problémom je však podľa neho doprava. „Infraštruktúra mesta vôbec nie je na takej úrovni, aká by mala byť. Vidím to už len podľa toho, ako dlho trvá cesta zamestnancom, ktorí dochádzajú zo Senca do Bratislavy. Slovenská vláda urobila veľkú chybu, a začala situáciu riešiť veľmi neskoro. Keď sa na moste stane nehoda, všetko je zablokované minimálne na hodinu. A kritická situácia platí pre celé Slovensko, nielen pre Bratislavu.“

Ceny ubytovania v Bratislave - hotová katastrofa

Ponuka v reštauráciách a baroch je podľa neho dosť veľká a pestrá a pochvaľuje si aj tradičnú slovenskú kuchyňu. „Samozrejme, vaše ceny sú pre Rakúšana prijateľné, ale keď sa pozriem na to, čo si ľudia skutočne zaslúžia a na cenu, je to veľmi drahé. Obdivujem Slovákov, respektíve ľudí, ktorí bývajú v Bratislave, pretože vyžiť z platov, aké tu máte, nie je jednoduché. Ľudia zarábajú o polovicu menej ako v Rakúsku a životné náklady sú v oboch krajinách vlastne rovnaké. Napríklad, čo sa týka cien ubytovania v Bratislave, to je hotová katastrofa,“ opisuje svoje pocity Viedenčan.

Kvôli práci navštívil aj mnoho ďalších slovenských miest. „Slovensko je nádherná krajina, máte krásnu prírodu, bohatú kultúru a históriu, tiež veľa zámkov a možností na športové aktivity, ako je lyžovanie či turistika. To všetko nájdete aj mimo Bratislavy a zároveň je cítiť aj veľký rozdiel v cene. Veľa Rakúšanov si možno myslí, že sa sem ani neoplatí prísť, ale musím povedať, že to vôbec nie je pravda. Máte veľa veci, ktoré sa oplatí vidieť a miest, kde sa dá dovolenkovať,“ povedal o kvalitách Slovenska.

Slováci nemajú dosť sebavedomia

Vyjadril sa aj na adresu slovenských občanov. Na Slovákov sa podľa neho z pracovného hľadiska dá spoľahnúť a sú aj motivovaní. Často sa však stretol s tým, že nie sú dostatočne sebavedomí. „U Slovákov mi trochu chýba nedostatok sebavedomia, čo vidím najmä pri komunikácii s ľuďmi, ktorí hovoria po česky. Je to dosť zvláštne a nechápem, že sa Česi pri rozhovore nikdy nesnažia viac prispôsobiť Slovákom, ale očakáva sa, že Slováci im bez problémov porozumejú. Panuje tam istá nerovnováha, ako keby sa Slováci podceňovali, ale môže to samozrejme súvisieť aj so spoločnou históriou národov,“ uzatvára Felix. 

01 - Modified: 2017-03-17 14:27:37 - Feat.: 0 - Title: Bulhar Kalin žije na Slovensku deväť rokov. Na vaše jedlo si nemôžem zvyknúť, hovorí 02 - Modified: 2017-07-28 19:00:51 - Feat.: 0 - Title: Mnohí z vás si neuvedomujú slobodu, ktorú tu máte, odkazuje Slovákom Sara zo Srbska 03 - Modified: 2017-07-30 17:47:42 - Feat.: 0 - Title: Armén Andrey o Slovensku: Najväčšou okrasou sú vaše ženy. Ako národ však nedržíte spolu 04 - Modified: 2017-07-30 17:49:23 - Feat.: 0 - Title: Slováci pozerajú viac na cenu ako na kvalitu jedla, priznáva Daniel z Mexika
01 - Modified: 2021-05-22 22:12:14 - Feat.: - Title: Brit Andrew: Žijem tu 15 rokov, ale slovenská xenofóbia mi stále láme srdce 02 - Modified: 2021-01-05 21:48:52 - Feat.: - Title: Sheba Juliet: Rasizmus na Slovensku? Takí ľudia na diaľku povedia čokoľvek, keď sa priblížite, zľaknú sa 03 - Modified: 2020-07-02 10:42:15 - Feat.: - Title: Cudzincov u nás ubúda. Pre Slovensko to môže byť dobrá správa 04 - Modified: 2020-07-02 08:13:40 - Feat.: - Title: Filipínčanka Allie: Slováci sú dosť opatrní, ale veľkí vlastenci. Najhorší zážitok som zažila u lekára 05 - Modified: 2020-06-16 18:00:05 - Feat.: - Title: Úspešný hudobník z Anglicka: Slovensko milujem, spoznal som však aj jeho odvrátenú stránku
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:01