Sara Stanković
StoryEditor

Mnohí z vás si neuvedomujú slobodu, ktorú tu máte, odkazuje Slovákom Sara zo Srbska

10.03.2017, 09:50
Sara Stanković sa prvýkrát stretla so slovenčinou ako šesťročná, keď sa s rodinou presťahovali z jej rodnej Sremskej Mitrovice do mesta Báčsky Petrovec v srbskej Vojvodine.

V osemnástich prišla študovať na Slovensko, konkrétne do Banskej Bystrice, kde strávila päť rokov a následne sa presťahovala do Bratislavy, kde pracovala ďalšie štyri roky. Tu stretla aj svojho súčasného českého priateľa.

Momentálne je na materskej dovolenke a venuje sa dvom dcéram a keď má popri tom ešte čas, venuje sa navrhovaniu interiérov.

Krásna príroda, sloboda a bezpečie

Na našej krajine vyzdvihuje najmä krásnu prírodu. „Rada chodím s rodinou do lesa na prechádzky, a za partnerovou vášňou – hubárčením, ale aj za mojou láskou – fotografovaním,“ hovorí.

Páči sa jej aj sloboda, ktorú tu máme a ktorú si mnohí z nás podľa nej ani neuvedomujú. „Sloboda v zmysle, že ma nejaká tabuľka s nápisom na každom kroku neupozorňuje, čo môžem a čo nemôžem, ako v iných "vyspelých" krajinách, kde je každý nútený robiť to, čo sa mu povie. Podľa môjho názoru je to veľké plus, no viem, že mnohí so mnou nebudú súhlasiť,“ myslí si Sara.

Na Slovensku sa tiež cíti v bezpečí. „Pre mňa je to dosť dôležitý pocit, lebo v Srbsku som ten pocit už dávno stratila,“ dodáva smutne. 

Najveselší sú východniari

Spočiatku bola dosť prekvapená, že sú Slováci dosť uzavretí a smutní ľudia. „No potom som sa viac oboznámila s históriou a prestalo ma to prekvapovať. Stretla som veľa príjemných ľudí zo všetkých kútov Slovenska, no najveselší mi pripadali ľudia z východu.“

Všimla si ale aj jednu negatívnu vec. „Slováci sú často vľúdnejší k cudzincom, než k svojim krajanom. Stalo sa mi, keď som bola v anglicky hovoriacej spoločnosti, že sa všetci snažili, no keď sme hovorili po slovensky, tak už to bola iná pesnička a to je dosť smutné,“ vysvetľuje Srbka.

Lepšia starostlivosť v menšom meste

Každopádne sa jej život na Slovensku páči, či už to bolo v Bratislave, Banskej Bystrici, Pezinku ale aj v Skalici, kde teraz býva.

„Som čerstvo po pôrode a môžem povedať, že tu v Skalici som zažila naozaj krásne zaobchádzanie zo strany nemocničného personálu, čo sa mi pred tri a pol rokom pri prvom pôrode v Bratislave nestalo,“ uzatvára. Tieto menšie prostredia preto považuje za viac prijateľné ako väčšie mestá.

 

01 - Modified: 2017-07-30 17:47:42 - Feat.: 0 - Title: Armén Andrey o Slovensku: Najväčšou okrasou sú vaše ženy. Ako národ však nedržíte spolu 02 - Modified: 2017-07-30 17:49:23 - Feat.: 0 - Title: Slováci pozerajú viac na cenu ako na kvalitu jedla, priznáva Daniel z Mexika 03 - Modified: 2017-02-01 13:38:51 - Feat.: 0 - Title: Vaša starostlivosť o zákazníka je katastrofa, sťažuje sa Susane z Portugalska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:53