StoryEditor

Podvod alebo originálny záber? Fotka Tatier a Košíc rozdelila Slovensko

19.01.2017, 10:54
Autor:
iDnesiDnes
Východoslovenské mesto Košice je od Tatier vzdialené vzdušnou čiarou zhruba 80 kilometrov, ale fotograf Julius Szabo dokázal zaobstarať snímku, ktorá rozdelila ľudí na dva tábory a rozprúdila pomerne ostrú debatu v médiách i na sociálnych sieťach.

Na fotografii to vyzerá, ako by Košice ležali takmer na úpätí veľhôr, uvádza idnes.cz. Vrch Bradlo je súčasťou Slanských vrchov a leží v tesnej blízkosti mesta Košíc. Pre mnoho miestnych je to proste len jeden z mnohých kopcov v okolí mesta.

"Celých 36 rokov som sa pozeral na tento kopec, ktorý je vidieť takmer z každého miesta v meste, ale nikdy ma nenapadlo sa tam ísť pozrieť. A potom som videl unikátny fotografiu Košíc s vrcholmi Vysokých Tatier a tak začalo moje dobrodružstvo v Slanských vrchoch," píše na svojom blogu Julius Szabo.

Emócie na sociálnych sieťach

Práve na vrchole Bradlo vytvoril autor fotografiu, ktorá na sociálnych sieťach vzbudila silné emócie. Pri prvom zverejnení mali ľudia za úlohu spoznať mesto na fotografii. Padali rôzne tipy: Prievidza, Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves. Samotné Košice ale hádal len málokto.

 

Po búrlivej diskusii odhalil pravdu

Preto sa pán Szabo rozhodol fotografiu zverejniť znovu a rovno priznal, že ide o Košice. Do fotografie tiež pridal názvy tatranských štítov.

"Hneď po jej zverejnení došlo k búrlivej diskusii. Niekto riešil správne názvy štítov, niekto zase neveril, že je možné vidieť takým spôsobom Košice hneď pod Tatrami a fotku označovali za fotomontáž," spomína Julius Szabo.

Búrka sa strhla aj medzi ľuďmi a médiami

Fotku, zachytenú obyčajným kompaktným fotoaparátom Panasonic Lumix TZ70, uverejnili aj niektoré slovenské a maďarská médiá.

Niektoré z nich potom museli vybavovať nepríjemné sťažnosti čitateľov, ktorí sami seba označovali za znalcov Vysokých Tatier a odmietali pripustiť, že by táto fotografia bola skutočná.

Všetky pochybnosti vyvrátilo až video zverejnené na YouTube, ktoré Szabo natočil pri fotení snímky. "Na túto vyhliadku nevedie ani žiadna turistická trasa a presné miesto sme vlastne našli až podľa GPS súradníc z internetu. Prvý pokus o vytvorenie fotografie nám nevyšiel kvôli zlej viditeľnosti. Úspešní sme nakoniec boli až na silvestra v roku 2016," dodáva Szabo.

01 - Modified: 2017-01-17 08:15:32 - Feat.: 0 - Title: Američan rozporuplným videom o Slovensku vzbudil pozornosť širokej verejnosti
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:31