StoryEditor

V Číne sa dá všetko. Pozrite sa, ako otočili 25-tisíc tonový most za 90 minút

14.11.2016, 14:20
Autor:
redred
238-metrový úsek mosta zmenil za hodinu a pol smer o takmer 82 stupňov.

Ak v Číne niečo dokážu, tak je to stavanie mostov. V tejto kategórii držia hneď niekoľko rekordov. Pri poslednom "kúsku" sa im podarilo otočiť časť mosta s hmotnosťou takmer 25 tisíc ton o necelých 82 stupňov. A stačilo im na to 90 minút.

V provincii Šan-tung, ktorá patrí medzi najľudnatejšie a ekonomicky veľmi rozvinuté časti Číny, sa čínskym stavbárom podarilo postaviť a následne otočiť nájazd na diaľnicu s dĺžkou 238 metrov o 81,67 stupňa.

Zanedbateľná hmotnosť to pritom naozaj nebola, bolo nutné pohnúť s kolosom s hmotnosťou 24 800 ton. Ten je súčasťou viac ako dvojkilometrového nadjazdu cez železničnú trať, ktorý tak pomohol vyriešiť problém s krížením železničnej a automobilovej dopravy.

Čína mosty naozaj "vie", v hornatej oblasti provincie Kuej-čou by sa mal koncom roka vo výške 565 metrov nad zemou otvoriť Pej-pchan-ťiang, najvyšší most na svete.

Nový most bude mať dĺžku 1 341 metrov a skráti cestu z Liou-pchan-šuej v provincii Kuej-čou do Suan-wej v susednej provincii Jün-nan z piatich na necelé dve hodiny.

Most tak prekoná doterajšieho rekordmana, ktorým je tiež čínsky most cez rieku S'-tu v centrálnej provincii Chu-pej. V Číne nájdete aj najdlhší sklenený most na svete, ktorý postavili v čínskej provincii Chu-nan.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:30