StoryEditor

BBC premiéruje jeden z najkrajších a najdrahších dokumentov. Zvieratám hrá Hans Zimmer

12.11.2016, 19:00
Nič podobné ste vraj ešte nikdy nevideli a hneď tak ani neuvidíte.

Dokumentárny cyklus Zázračná planéta oslavuje desať rokov od svojho vzniku a filmári BBC na jeho počesť natočili pokračovanie, o ktorom sa hovorí len v superlatívoch. Televízia ho odpremiérovala 6. novembra.

Keď v roku 2006 BBC uviedla dokumentárny cyklus Zázračná planéta (v origináli Planet Earth), celý svet zatajil dych. Už po prvej epizóde bolo jasné, že vzniklo niečo neopakovateľné a absolútne výnimočné, píše český iDnes.

Úžasné zábery, ktoré nemajú obdobu (napríklad sa prvýkrát v histórii podarilo natočiť blízke zábery mimoriadne vzácnych leopardov snežných a natáčanie trvalo takmer rok), hudba, z ktorej mrazí, spolu s charizmatickým biológom Davidom Attenboroughom vytvorili nedostižnú kombináciu. Práva na Zázračnú planétu kúpilo viac ako 130 krajín a seriál všade žal ohromné ​​ovácie.

​Zaskáčte si s lemurom
Zázračnú planétu 2 natáčali filmári tri roky v 40 krajinách a pri svojej práci využívali tie najrafinovanejšie triky a najmodernejšiu techniku. "Myslím, že môžem povedať, že zábery aj použité technológie nemajú obdobu. Pred desiatimi rokmi by nič také možné nebolo," uviedol, teraz už 90-ročný, David Attenborough pre denník Guardian.

Natáčalo sa s pomocou dronov a ultraľahkých kamier s najvýkonnejší stabilizáciou. Ostatne hovorí sa o tom, že Zázračná planéta 2 je najdrahším dokumentárnym cyklom v histórii (prvá séria stála 20 miliónov libier).

"Výnimočnosť tejto série spočíva v tom, že vás kamera dokonale vtiahne do sveta zvierat. Zrejme ste už napríklad videli zábery lemura skáčúceho v dažďovom pralese. Doteraz sme ho však filmovali tak, že sme len stáli v pozadí v úlohe pozorovateľa. Ale v tomto dokumente vám lemur prakticky skáče cez rameno a vy skáčete spolu s ním," hovorí producent Mike Gunton.

​Púšte, ostrovy aj vrchy
Diaľkovo ovládané kamery umožnili snímať živočíchy na takých miestach, kam by sa kameraman nikdy nemohol dostať. A navyše z bezprostrednej blízkosti. To je tiež jeden z hlavných rozdielov medzi prvou a druhou sériou Zázračné planéty.

Kým pred desiatimi rokmi sa natáčalo často aj z kilometrovej vzdialenosti, teraz drony dostali kamery priamo k zvieratám a vy uvidíte svet skutočne tak ako ony.

​V šiestich hodinových epizódach vás autori prevedú džungľami, horami, ostrovy, púšťami aj mestami a ukážu vám zvieraciuj ríšu z úplne novej perspektívy. Napríklad hneď prvá epizóda, ktorej témou sú ostrovy, vás okrem iného prenesie na Galapágy a predstaví fascinujúce morské leguány.

Tvorcovia natočili životné preteky mladého leguána, ktorý uteká pred hadmi, alebo napríklad poldruha milióna tučniakov, ktorí každý deň pri love riskujú, že ich vlny roztrieštia o ostré skaly. Hudbu k druhej sérii Zázračné planéty zložil Hans Zimmer, ktorý je autorom hudby k Levom kráľovi, gladiátora, Batmanovi a rade ďalších.

01 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 02 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov 03 - Modified: 2024-02-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC 04 - Modified: 2024-01-03 14:22:36 - Feat.: - Title: Slovenská špiónka v srdci britskej BBC. Agentka Vora poskytovala informácie ŠtB 05 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:36