StoryEditor

Vyhriaty piesok a opojné leto aj mimo sezóny. Sem sa chodí prázdninovať v novembri

04.11.2016, 12:00

Najväčší ostrov zo súostrovia Baleár vo svojich luxusných hoteloch rok čo rok hosťuje státisíce turistov z celého sveta. Malorka je ideálnou destináciou na poslednú letnú európsku dovolenku, píše cestovateľka Petra Švehlová Stowasserová pre lidovky.cz.

Opusťme pre dnešok svet klasického turizmu a vydajme sa preskúmať tento ostrov z pohľadu nezávislých cestovateľov, ktorí sa vypravili spoznať Malorku na vlastnú päsť. Vzhľadom na to, že sa môže Malorka pýšiť príjemným počasím počas celého roka a vo svojich štatistikách o počasí nezabúda upozorňovať na prednosť v podobe viac ako tristo dní slnečného svitu v roku, je ostrov zaujímavá destinácia na putovanie po krásach a chutiach Stredomoria, a to pokojne ešte aj teraz na jeseň.

Hlavný uzol
Obľúbeným miestom, kde sa ubytovať a odkiaľ začať spoznávať Malorku, býva pre mnoho cestovateľov hlavné mesto Palma de Mallorca. Mesto je zaujímavé aj z pohľadu historických pamiatok, múzeí a umeleckých galérií.Určite by ste nemali vynechať prechádzku s výhľadom na impozantnú gotickú katedrálu La Seu, ktorá sa radí k najväčším v Európe. Vnútri budovy nájdete znaky nejedného známeho umelca. Napríklad aj Antoni Gaudí tu zanechal svoju stopu.

Pláže i jaskyne
Ak si požičiate auto alebo skúter, naplánujte si výlet k jaskyniam na východnom pobreží. Najznámejšia je Dračia jaskyňa. Nájdete ju neďaleko mestečka Porto Cristo a dojem na vás zanechá nielen pri svojom vstupe. Kochať sa môžete aj podzemným jazerom, pri ktorom sa usporadúvajú koncerty a iné kultúrne stretnutia.

Ak dávate prednosť divokému pobrežiu, vydajte sa rovno do severnej časti ostrova. Ubytovať sa môžete u Cala Ratjada, odkiaľ budete mať prechádzky okolo pobrežných útesov ako na dlani. Za návštevu stojí aj miestny prístav, kde kotví nespočetné množstvo plachetníc.

Milovníci pláží by nemali zabudnúť na jednu z najkrajších na Malorke, a to pláž Cala Agulla. V hlavnej sezóne je toto miesto jedno z najnavštevovanejších a najrušnejších, ale ak sa sem vyberiete v novembri, budú prechádzky v ešte stále vyhriatom piesku príjemným spestrením vašej jesennej dovolenky na Malorke. Dôjsť môžete aj k niekoľkým menším zátokám, kde je more pri slnečných jesenných teplotách ešte stále vhodné na kúpanie.

Petra Švehlová Stowasserová

Polostrov na ostrove
Na ďalší výlet sa vydajte až na najsevernejší bod ostrova. Polostrov Formentor je jedným z najfascinujúcejších miest na Malorke. Tým, že sa sem vyberiete mimo hlavnej sezóny, bude váš pocit z polostrova ešte umocnený tým, že ho s vami nebudú zdieľať davy turistov. Kľukatiacu sa úzka cesta vedie okolo dramatického pobrežia až k majáku Faro de Formentor, z ktorého je úchvatný výhľad na pobrežie a na západy slnka. Po ceste budete mať príležitosť kochať sa na niekoľkých vyhliadkach.

Počas ciest vám určite vyhladnete, a preto sa zastavte v niektorej z miestnych reštaurácií a doprajte si minimálne nejaké tapas rôznych chutí. Vašim chuťovým bunkám by nemali uniknúť ani tradičné syry a údeniny. Na pravidelné farmárske trhy sa vydajte do mestečka Santa Maria. V novembri sa nechajte zlákať aj na tradičný festival remesiel Dijous Bo v meste Inca. Zúčastníte sa tak jedného z najdôležitejších festivalov na Malorke, ktorý každoročne navštevuje nespočetné množstvo ľudí. No predovšetkým sa zoznámite s miestnymi tradíciami ostrova a možno si z neho priveziete aj nejaký zaujímavý suvenír.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:46