StoryEditor

Namiesto európskej klasiky ázijská exotika. Pozrite sa, ako terorizmus mení trendy v cestovaní

11.10.2016, 00:00
Autor:
ptpptp

Bezpečnostná situácia a globalizovaný svet menia trendy v turizme ako snáď nikdy predtým, píše idnes.cz

Expert na exotiku, šéf cestovnej kancelárie SEN Pavel Fellner, hovorí, že niektoré obľúbené miesta nie sú už také bezpečné. Turisti preto budú jazdiť do vzdialenejších destinácií.

Je pravda, že bezpečnostné priority poprehadzovali rebríček obľúbených destinácií?
Záujem o Egypt padá už viac ako päť rokov, do tej doby to bola top blízka pobytová exotická destinácia. V súčasnosti sa dá povedať, že prepad je na úrovni 70-80%. Oni sa to snažia zachrániť, extrémne znižujú ceny a snažia sa tým konkurovať stále populárnejším destináciám ako je Dubaj alebo Omán. Záujem o Tunisko tiež klesol, ale nie tak markantne ako o Egypt. Čo sa týka Turecka, značný prepad predajov bol tento rok na jar a veľké množstvo turistov sa presunulo do Grécka a Španielska. Dubaj a Omán sú samozrejme drahšie ako Egypt či Tunis, ale väčšina ľudí uprednostňuje pohodovú, pokojnú dovolenku aj pred lacnejšie alternatívou, ktorú sprevádza pocit strachu. Čo sa tyká Francúzska, veľmi utrpel Paríž a najnovšie Nice. Avšak severné a západné Francúzsko žije ďalej svojím životom. Stredoveké miesta navštevuje je rovnaký počet turistov ako minulé roky. 

Má zrazu exotika alebo v úvodzovkách exotika viac šancí ako predtým? Môže byť vnímaná bezpečnejšie?
Áno, to si osobne myslím. Keď človek nemá strach zo zemetrasenia, zo sopiek na Islande či v Indonézii, z chudoby v Indii, je exotika posledné roky bezpečnejšia. Nie je to len môj názor, vidím to na správaní klientov. Posledných cca. 130 objednávok za 14 dní smeruje do Vietnamu, Číny, Kanady, USA, Južnej Ameriky, Thajska, Južnej Afriky, Mexika a Škandinávie. Negatívum samozrejme je, že vzdialenejšie exotika je drahšia ako blízke pobytové destinácie.
Ľudí do vzdialenejšej exotiky cestuje oveľa viac ako v uplynulých rokoch. To zároveň prináša pre cestovateľov množstvo výhod, sú lepšie služby v cestovnom ruchu a lacnejšie letenky. Naopak nevýhodou je, že je všade viac turistov. Všeobecne sa ale dá povedať, že sa ľudia rozcestovali. 

Zvýšený záujem o exotiku teda musí pomaly meniť samotné exotické destinácie?
Jednoznačne. Napríklad pred 15 rokmi som stretol v Barme len päť skupín. Týždeň som jedol len ryžu a iba občas mäso - bravčové uši a kobylky. Dnes tam varia lepšie ako Thajsku. To je výborná správa pre tých 90% turistov sveta, ktorí si chcú aspoň trochu dopriať dovolenkový komfort. Ale mám aj negatívnu skúsenosť, napríklad zo sopiek v Indonézii či z hory Roraima vo Venezuele. Začalo ich  navštevovať toľko turistov, že domáci už nie sú schopní odpadky poriadne likvidovať. 

Kam je dnes podľa vás skutočne nebezpečné ísť alebo letieť? A kde je to naopak bezpečné? 
Poradiu najnebezpečnejších krajín sveta dominuje dnes v prvej vlne Sýria, Somálsko, Jemen, Líbya, Afganistan. V druhej sú Venezuela, Ukrajina, Pakistan a veľké množstvo krajín v západnej a strednej Afrike. V tretej Brazília, Turecko, bohužiaľ aj Francúzsko. A sú samozrejme ďalšie.
Bezpečnej krajiny sú naopak Kuba, Japonsko, Vietnam, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Čína, Argentína. A veľké množstvo ďalších štátov. Samozrejme sú krajiny, kde človeka môžu okradnúť, ale to sa môže stať aj v Prahe v centre mesta. 

SEN

Aké sú posledné trendy v cestovaní? Lacnejšie alebo drahšie? Bližšie alebo ďalej? Čo ľudí ešte baví a čo už nebaví?
Trend je jednoznačný: kratšie a intenzívnejšie cesty, ďalej do exotiky. Nie je výnimkou, že klienti idú do Afriky na safari len na týždeň. Majú menej času a chcú ísť na dovolenku dvakrát až trikrát do roka. A rozdeľujú ich. Na rodinnú, oddychovú a potom ešte na jednu poznávaciu. Mám tiež pocit, že si ľudia prestali robiť čiarky, koľko krajín navštívili (až na výnimky) a radšej si pobyt užívajú. Prestali sa tiež toľko ponáhľať.

Čo sa dnes dá považovať za skutočnú exotiku?
Pre niekoho, kto ide prvý krát do Ázie, je takmer akákoľvek krajina absolútnou exotikou. A pre toho, kto cestuje viac, je skutočnou exotikou Papua Nová Guinea, Amazónia, Mongolsko, Irán alebo Antarktída. Do troch - štyroch dní sa dá dostať v podstate všade na svete. To ešte pred pár rokmi nebolo možné. A tak slovo exotika stráca svoju hodnotu. Niektorí dokonca hovoria, že exotika už nie je, čo bývala. Bohužiaľ. Žijeme v modernom svete. Ale máme na výber? Zmenili by sme to jedine tak, že by sme prestali cestovať. Ale chceme prestať? Nie.

SEN

Ako by si mal pri výbere dovolenky počínať obyčajný turista? Ako by mal správne postupovať, čo hlavne zisťovať?
Myslím, že najdôležitejšie sú referencie klientov, história cestovky, kvalitný sprievodca a cena. Na trhu sa dá vybrať od extrémne lacných s jednoduchým servisom až po drahé s dobrým servisom. Turisti by mali zisťovať, čo je dobré. Na výber má každý, kto chce vycestovať. Poistenie insolventnosti by malo byť samozrejmosťou. Každá cestovka by mala mať všetky informácie dostupné na webe. Pokiaľ nemá, mal by človeku v hlave zasvietiť alarm. Pre klienta je samozrejme dôležité, aby sa zájazd konal. Bohužiaľ, zákon je taký, že cestovka môže zrušiť zájazd len pár dní pred odchodom. Ale trh je trh a vyhrajú len tí najlepší s najlepším servisom.

Ako sa bude jazdiť na dovolenku o 5 až 10 rokov? Zmení sa niečo radikálne?
Myslím, že nejako radikálne nie. Ak sa extrémne nezmení politická situácia vo svete a radikálov, extrémistov a terorizmus sa podarí trochu eliminovať, cestovný ruch by sa mal ako najväčší priemysel sveta rozvíjať ďalej.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:03